[TVB] 婚後事 (5)

1001 回覆
12 Like 19 Dislike
呢套嘢個敘事同viutv food buddies 有無fight

呢套高分啲當然
林肯最癲好似佢唔係做電視出身?

Wiki 話係商人?
Covid 偷咗幾年
個鋪排幾好,今集輕鬆啲,比啲觀眾回回氣

編劇仲要自嘲 話做編劇得雞碎咁多 大台出黎唔係垃圾

為自己平反下
估唔到咁好睇 晚晚追
正路
始終冇人鍾意睇人家破人亡
更何況成件事最大嘅問題係出於佢哋兩老(特別係yoyo繼母
未夠40歲嘅林肯,喺美國嘅大學畢業後,拎住2個學位回流返香港,然後入TVB做PA。唔少PA都要捱十年八年先上導演(編導)位,林肯5年就升到,5年後再升多級做監製,而喺呢十年間林肯同時搞咗間創初企業。做「老監」之後首套劇集係《香港愛情故事》,劇名聰明地直截了當說明故事,而劇情就嘗試貼地,出嚟效果唔錯,考牌成功。

到曾志偉入主後,林肯做監製以外仲被安排打理明珠台節目,成個package一睇就係鋪緊路做管理層(如果佢想留低的話)。
始終要過審放上面播?
梗係啦
讀書時,林肯在工商管理專業之外又修讀了紀錄片專業。以往電視劇重「Drama」,強調吸引眼球,紀錄片注重真實和意義,但是曲高和寡。林肯曾想把兩者結合,做一部既有意義又受歡迎的作品,沒成想在TVB一做就是十幾年,從小小的助理編導一路打拚至大熱劇集的監製,亦搏到了口碑和收視率的雙贏。這也更讓他堅信,「做好作品,用精良的創作去講好故事,始終會有人看到。」如今,林肯亦常記起曾志偉先生跟他講的一句話,「做一個電影或者一個作品,其實你要畀人希望先得嘅。」

人生萬般艱難,被打倒是太容易的事。作為創作者,林肯最希望自己的作品能夠給觀眾力量。儘管當今觀眾可以隨時看到世界各地的影片,但是貼近香港社會現實,讓觀眾有充分的代入感和情感共鳴,依然是本土作品無可替代的優勢。「這是港劇的機會,也是責任」,林肯說,最需要感謝的就是一直以來喜歡TVB劇集的觀眾朋友們,「我們會繼續用心去做接下來的作品,希望大家會永遠支持。」
林肯在新片《婚後事》中意圖呈現人性、愛情、婚姻的複雜性,在情節中亦糅合了離婚、報復、出軌、不忠、背叛等元素,但林肯稱「並不擔心會讓觀眾恐婚」。相反,他認為真實自有萬鈞之力。「這部戲有個作用,好似可以幫人排毒。你睇完個戲可能痛過喊過之後,佢會畀你力量去面對自己的人生。」

林肯回憶到,以前人們結婚,大家的祝福總恨不得將世間所有美好的詞彙都用上,例如「百年好合,永結同心」,卻隻字不提婚姻生活要面對的現實困難。羅曼·羅蘭在《米開朗琪羅傳》中寫到,「世界上只有一種英雄主義,就是在看清生活的真相之後,依然熱愛生活。」這樣的愛,才禁得住現實的錘煉和考驗,婚姻亦如此。美化人性,簡化婚姻,並不能讓人更幸福,相反會給人帶來「婚姻就不該有任何問題」的錯覺,但這樣的泡沫,一擊即碎。林肯希望大家在看過劇集之後,有更貼地的結婚祝福,「祝福你們有足夠的心力、耐力去打破你們關係裏的悶局、僵局、死局,再繼續一起走完人生路。」

他覺得沒有一帆風順的婚姻,但重要的是「學習如何解決問題」,「其實我常想,人們要上大學去深造技能,上興趣班去學習某一項愛好,為什麼婚姻這門功課,就不願意去用心學習呢?」林肯說:「婚姻和愛情確實是兩碼事」,但對於「婚姻是愛情的墳墓」的論調,他並不認同。「我覺得婚姻本身是美好的,人們會這麼說可能因為進入婚姻時的狀態不夠好,或者並非找到了一個絕對適合的人就去結婚,抑或受到了太多其他因素的影響。」林肯認為所有人都有愛的能力,只是你自己是不是可以啟發到自己拿出來用。
歌都用心揀真係好出色
雖然炮灰檔期 但好想呢套可以拎獎
男角大波謙 最佳劇集pls
炮灰檔期都有咁既人氣

幸福賓周個角色係咪照住花帶吉黎整造型嫁???
聽日就真係可以播明知故犯喇
你真係pr黎
觀眾應該想揸羅仲謙個波多過其他女角色
林肯美國讀完雙學位返黎想拍野
但曾志偉想培養佢做高層
係pr就post新聞
話時話,醒起幾年前愛回家個秘書位演冠君果個話離開愛回家要去明珠台拍明珠台版愛回家,果陣都聽講個導演係林肯,不過幾年後都未開拍
啱啱無啦啦諗起ending尋晚播知己
諗起前奏個鋼琴聲 即刻起咗雞皮

本身首歌其實好sweet
兩個都係真心當對方係好朋友 冇戀人嘅感覺
但係尋晚擺喺幸賓身上係好撚sad
好似唱嚟自己呃自己咁
睇wiki林肯加入大台之後參與嘅第一套劇就係潛行狙擊
幸福賓州個角色有佢自己嘅投射
仲有乘機呻大台份工唔係人做
馬子仁脫離馬家之後
呢個角色似做得最好
FOOD BUDDIES其實咪又係TVB金宵班底出品
做返自己 fuckyboy
呢套佢同yo係唔係做返自己
家嫂繼續練演技
大台最好戲依家係唔係Ali 同 家嫂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞