有冇人覺得西追版Batman被人低估得好緊要

128 回覆
80 Like 23 Dislike
唯一挑剔係貓女用黑妹政治正確
呢個人設其實幾好
係做到bat freak 嘅感覺
好多連登仔覺得好慢唔好睇

我完全唔覺得慢
睇謎語人一步步帶住Batman揭開個城市既腐敗,要快就拍唔到一步一步知真相

劇情上係社會派偵探電影,籍住案件帶出社會問題。我覺得一單單案咁引人想知個故事幾正
Batman同謎語人兩個角色一體兩面
大家都係實行緊正義黎
一個打擊罪犯
一個將Gotham腐敗一面揭露+友哂班警黑/司法合作既高官
兩個其實都係幫緊個城市(雖然謎語人有私怨)
但係謎語人私法制裁就要坐監
仲有好多位講人性同善惡之間二元對立不能盡錄

總結當佢英雄片會覺得唔好睇
我認為西追版係錯重點,batman 嘅故事面batman 只係負責講故事嘅人,佢講緊Joker 企鵝謎妖scarecrow two face咁多個高智能知識份子點解會變成兇殘罪犯,究竟佢地有幾慘,呢啲先係蝙蝠俠點解好睇
主角都拍唔好,拍配角一定食濕米
Marvel 同Dc 已經試過
呢套我欣賞佢真係拍緊蝙蝠俠
蝙蝠俠出場時間多過老爺出場時間
好似好多人都留意蝙蝠俠同謎語人
但無乜人會睇其實仲有覺咸城黑幫結構既變化
企鵝人由中層爬上位 同蝙蝠俠既關係
同埋老爺老豆同falcone 既故事等
不過呢啲應該真係要本身有睇過下漫畫先會有驚喜
所以咪話
Benbat 啲人話大壯又剩 但人地根本就最似蝙蝠俠
The Batman 玩Batman角度查案 根本就係取detective mode既蝙蝠俠黎拍
話得既十個有十個都係無睇過漫畫
都只係用緊細個睇到既Batman真人電影黎做基礎去睇依家既Batman
西追好似有講過 因為佢覺得當老爺戴左面具後就係另一個人
所以咁樣演
個故事寫到佢由頭到尾俾人牽住走
最記得最尾唔係黑警提水 就直頭會陷城剷
就算你行真實風 都唔洗搞到batman成個傻仔咁

利申 無睇漫畫

First appearance 同大部分都唔係黑,導演有講過year one只係one of the inspirations,呢個貓女cast真心麻麻
Batman搵人捉人會去門口敲門入去好撚貼地
同埋Batman 怕高
佢用Batman Year 1 黎做個底
同埋原本Catwoman係白人,
92/93 年之後轉左做Hispanic/Cuban
吓好正喎 對眼好勾人
最強記憶位係變飛鼠仲要撞橋仆街
屌你真係柒撚到無朋友
唔係用斗篷去gliding 用飛鼠suit真心柒 一方面想寫實但件suit就硬到成個superman咁 近距離食shot gun 爆炸 硬食d機槍子彈都無事
最好笑係佢套suit應該係歷代batman露出塊面既面積最多果個
淨係講頭部以下既話 件suit既話其實幾型既 但個cowl真心柒 塊面露太多 個cowl又似想致敬adam west batman整縫線落去 真係唔掂
黑到唔知睇乜9
炸完水庫好似冇咩特別大事咁仲要係咁比人打暈 唔知個batman做緊咩鳩
nightwing唔係Titan做主角咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞