有冇人覺得西追版Batman被人低估得好緊要

128 回覆
80 Like 23 Dislike
畫面構圖靚到求其一個畫面都可以做wallpaper

傳奇攝影師 Roger Deakins 在週一第 95 屆 Oscar 奧斯卡金像獎舉辦前,就曾在 Deadline 專訪中表示他心中「最佳攝影獎」的得主並沒有入圍本屆奧斯卡:「在我看來,《蝙蝠俠 The Batman》才是最好的作品。」

Roger Deakins 認為由知名攝影師 Greig Fraser 掌鏡拍攝的《蝙蝠俠》成為本屆最大遺珠,Roger 表示:「沒有入圍的原因很簡單:勢利,現在有一種不公平的趨勢在迴避 MCU 或是其他流行宇宙的作品,但好作品就是好作品,無論何種類型。」
最弊Batman本身都不斷重啟重啟再重啟⋯

睇咗三十幾年,原本最鍾意就係Batman(而家仲響Netflix睇緊92年版動畫),但電影真係追唔到落去喇⋯
未算低估啦
佢cinematography係好靚,值得有提名/獎
但同時本身已經有3個奧斯卡提名,成績唔差
攝影可能靚,但整體都係路蘭版最好睇。
竟然有廣東話配音
呢個係幾驚喜
整體我鍾龍西追版多d
個結局平淡到睇完好似冇睇過咁
由中間搵到謎語人就可以訓覺

原來只係一班弱智死毒撚
前面一路咩father sin好似撚狗咁

一開始好似好有張力咁
中間開始虎頭蛇尾

寧願返去睇三部曲
J下貓女都好
西追版
最強記憶位就係 倒吊蝙蝠俠
真係用心諗過

點之下一秒
即刻柒到仆街
個故事真係唔得
睇完都唔記得講乜
nolan 嘅 robert Pattinson 型 L 到,最型就係呢個鏡頭,跟本唔駛成套chok ,剩係專心一個鏡頭就夠,呢啲係功力,個個導演都拍到佢成個白粉仔咁,得nolan 係捉到鹿識脫角
就算The Batman 專登拍到佢深沉啲,都唔夠睇唔乾淨啲鬍鬚咁型,所以nolan 就係勁啲

拍到佢好似好有把握,但又識得收歛鋒芒,好難得

你最尾有冇上謎語人個網先?

企鵝人先係終極Boss喎,勁撚到

鐘意呢套多過dark knight
無,無吸引到人再追落去係套戲既失敗
成套野最深刻除左d鏡頭好靚之外, 就係Batman好似跛Q左咁永遠都係慢慢行, 個節奏慢到
珍 實在拍左太撚多次

如果轉下拍nightwing robin red hood可能會有新鮮感d
Detective 類戲係咁
同埋啲人睇前幾代Batman有固定形象 今次做番detective就覺得唔好睇 一係就話啲謎太易估中
好似舊式英/日劇偵探劇嗰種電視劇特番
慢節奏加平淡無高潮
無Batman 個朵照住
真係wfc
好期待The Batman 2但要等到2025
唔係淨係拍到個角色型先叫得nolan識導戲
呢套Batman唔係要佢風流倜儻英雄主義

西追眼神做戲勁撚到
監獄同謎語人對話張力勁撚到
西追個眼神做到有少少驚恐閃縮同時又有d嬲
講戴左罩既Batman佢演得最好

下下set左前設要人型
一開頭講bat signal 唔係通知batman,而係用嚟嚇鳩啲壞人個氣氛正到,配樂同畫面都屌打marvel
咁你唔識nolan 嘅強項啫,有人會J love and other drugs 嘅anne Hathaway 咩?個個都係J 揸bat pod 嘅貓女,佢就係拍到人地諗唔出嘅角度,如果以攝影師黎講,路蘭係超強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞