[扮工好悶]返緊工又冇野做既入黎吹下水(134)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

被外表迷惑の朝
美食博覽除了有一蚊優惠及傳統美食,也有不少創新食品,好吃與否見仁見智,但部分賣相及味道絕不「遜於」網絡瘋傳的暗黑料理及劣食,如沒有芒果但有有芒果味的窩夫、長如手臂的龍珠串,還有可把男人的浪費帶回家的罐頭豆腐火腩,另外也有台灣夜市美食攤檔卻用簡體字標明。《蘋果》邀請美食博客到場挑戰試食,認為未必全部都好味,卻是呃like之選。

shift+1同shift+2既錯誤
上次師姐推介左支moist daniel洗頭水,前幾日買左,真係幾好喎。

我買左紅色個支

係哩 係moist diane
今次轉左Timotei感覺都不錯 老屈$140有一套

我連讀都唔識讀
我萬X買,折實70蚊支

其實你係巴定絲

竟然咁問

好奇一問

我...似絲咩

屌啦有無proofread架

美食博覽除了有一蚊優惠及傳統美食,也有不少創新食品,好吃與否見仁見智,但部分賣相及味道絕不「遜於」網絡瘋傳的暗黑料理及劣食,如沒有芒果但有有芒果味的窩夫、長如手臂的龍珠串,還有可把男人的浪費帶回家的罐頭豆腐火腩,另外也有台灣夜市美食攤檔卻用簡體字標明。《蘋果》邀請美食博客到場挑戰試食,認為未必全部都好味,卻是呃like之選。

記者袁楚雙

展覽千奇百趣,本報邀請美食博客「猛烈南瓜在飯桌」Patrick來到會場盲試古怪美食。首先登場有外型奇特、長如手臂的「龍珠串」,於Hall一個攤檔售每串40元。Patrick一眼看穿其實是八爪魚鬚,但以為深色的表皮部分是紫菜。龍珠串表面淋上燒汁與沙律醬,他打趣指絕對是呃like首選,入口滿分10分也有7分,口感煙韌,但「食晒都幾攰」。

光吃海鮮不夠飽,還是「男人的浪漫」豆腐火腩最經濟實惠,但展場發售的卻不是碟頭飯,而是罐頭裝!1罐只需15元,便可以將這份浪費帶回家,每罐有約6件豆腐及4件火腩,會期限定300件已經賣光,負責人希望罐頭11月在超市上架。

網上不少劣食分享,是都將不可能混合的材料,一起烹調,如果想挑戰這類「創意暗黑料理」,可以上3樓找尋冰火雪米糍雙重芝士窩夫。職員先在窩夫表面撒芝士碎,送入焗爐預熱,取出後上面放雲尼拿雪米糍及一塊車打芝士,最後再將整份甜品放入光波爐再加熱。

Patrick望望賣相最初以為芝士是芒果,試食入口偏暖,沒有預期的冰火效果,更奇特是他吃出芒果味。他指甜品大玩配搭,同樣是不錯的呃like、打卡目標,但自言少吃甜,一般路過不會花30元購買試食。

想試名貴食材,場內更有各式日本和牛,不過產地就信不信由你。尊貴美食區其中一檔標明出售日本飛驒和牛,賣牛阿姐表示和牛油花比其他產地的多,成本更貴,一碗50元售價,但記者見份量其實只有半碗。Patrick試食覺得味道偏鹹,亦煮至幾近全熟:「差啲」。他初時還不知道是日本飛驒牛,食過後還猜是來自美國或澳洲;他認為飛驒的牛油應該較重,但這款卻肉味較多。不過職員就堅稱牛肉來自日本飛驒。

博覽熟食檔林立,不乏「台灣」美食,但有商戶以「台灣夜市」招徠,宣傳字體卻是繁簡混合的略型中文字,賣的都不一定是台灣地道小食,反而有北海道帆立貝等。
屌啦有無proofread架

記者袁楚雙

展覽千奇百趣,本報邀請美食博客「猛烈南瓜在飯桌」Patrick來到會場盲試古怪美食。首先登場有外型奇特、長如手臂的「龍珠串」,於Hall一個攤檔售每串40元。Patrick一眼看穿其實是八爪魚鬚,但以為深色的表皮部分是紫菜。龍珠串表面淋上燒汁與沙律醬,他打趣指絕對是呃like首選,入口滿分10分也有7分,口感煙韌,但「食晒都幾攰」。

光吃海鮮不夠飽,還是「男人的浪漫」豆腐火腩最經濟實惠,但展場發售的卻不是碟頭飯,而是罐頭裝!1罐只需15元,便可以將這份浪費帶回家,每罐有約6件豆腐及4件火腩,會期限定300件已經賣光,負責人希望罐頭11月在超市上架。

網上不少劣食分享,是都將不可能混合的材料,一起烹調,如果想挑戰這類「創意暗黑料理」,可以上3樓找尋冰火雪米糍雙重芝士窩夫。職員先在窩夫表面撒芝士碎,送入焗爐預熱,取出後上面放雲尼拿雪米糍及一塊車打芝士,最後再將整份甜品放入光波爐再加熱。

Patrick望望賣相最初以為芝士是芒果,試食入口偏暖,沒有預期的冰火效果,更奇特是他吃出芒果味。他指甜品大玩配搭,同樣是不錯的呃like、打卡目標,但自言少吃甜,一般路過不會花30元購買試食。

想試名貴食材,場內更有各式日本和牛,不過產地就信不信由你。尊貴美食區其中一檔標明出售日本飛驒和牛,賣牛阿姐表示和牛油花比其他產地的多,成本更貴,一碗50元售價,但記者見份量其實只有半碗。Patrick試食覺得味道偏鹹,亦煮至幾近全熟:「差啲」。他初時還不知道是日本飛驒牛,食過後還猜是來自美國或澳洲;他認為飛驒的牛油應該較重,但這款卻肉味較多。不過職員就堅稱牛肉來自日本飛驒。

博覽熟食檔林立,不乏「台灣」美食,但有商戶以「台灣夜市」招徠,宣傳字體卻是繁簡混合的略型中文字,賣的都不一定是台灣地道小食,反而有北海道帆立貝等。

打錯兩次
上次師姐推介左支moist daniel洗頭水,前幾日買左,真係幾好喎。

我買左紅色個支

我連讀都唔識讀
我萬X買,折實70蚊支

其實你係巴定絲

竟然咁問

好奇一問

我...似絲咩

呢度個個都難辨雌雄好難講

我買左紅色個支

我連讀都唔識讀
我萬X買,折實70蚊支

其實你係巴定絲

竟然咁問

好奇一問

我...似絲咩

你係咪仲起緊我底
嘩, 唔知今日幾多人搭唔到飛機

個POST真係笑死我

但老老實實我地呢D新界人, 如果要出機場都係等收皮

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多
早晨 食埋早餐正式扮工

我買左紅色個支

我連讀都唔識讀
我萬X買,折實70蚊支

其實你係巴定絲

竟然咁問

好奇一問

我...似絲咩

你係咪仲起緊我底

冇起啦有咩會直接問

個POST真係笑死我

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多

好彩呢兩個月都唔駛入去, 真係要睇下佢搞成點
但講真青衣轉機鐵真係好ON9

個POST真係笑死我

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多

由新界坐鐵入去仲ON9喎
轉到頭都暈

我買左紅色個支

我連讀都唔識讀
我萬X買,折實70蚊支

其實你係巴定絲

竟然咁問

好奇一問

我...似絲咩

你係咪仲起緊我底

冇起啦有咩會直接問

早呀,今朝唔想起身

個POST真係笑死我

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多

轉到頭都暈

講真我情願早多一個鐘出門口搭巴士
不過早多一個鐘得唔得

個POST真係笑死我

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多

轉到頭都暈

如果做機場搭鐵,都係25蚊就好抵

個POST真係笑死我

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多

轉到頭都暈

不過早多一個鐘得唔得

唔得囉

個POST真係笑死我

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多

轉到頭都暈

我搭巴士15蚊唔駛喎
而且全程坐喎
又要番工啦!真係好開心呀!

個POST真係笑死我

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多

轉到頭都暈

不過早多一個鐘得唔得

唔得囉

曰日入機場都幾攞命

個POST真係笑死我

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多

轉到頭都暈

我搭巴士15蚊唔駛喎
而且全程坐喎

我搭巴士入機場十蚊

個POST真係笑死我

巴士出青衣轉鐵囉
俾我會咁做
但就貴好撚多

轉到頭都暈

不過早多一個鐘得唔得

唔得囉

曰日入機場都幾攞命

之前暑假返過荔園
哇我屌你以後唔好搞我
呢排搭早機既真係自求多福, 搭11點個D應該7點前要搭車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞