港產頂好大光麵漸被中國製食麵取代引關注

383 回覆
395 Like 16 Dislike
https://www.facebook.com/share/p/beW7xzr8M6zh6HNa/?mibextid=oFDknk

【本地麵】

近日 ViuTV 播出節目《茶餐廳》,介紹香港獨特茶餐廳飲食文化,其中一集訪問本地即食麵生產商「頂好大光麵」的生產商金源食品負責人吳怡,分享高峰期香港八成茶餐廳都會用「大光麵」,但目前只餘下兩成,因 90 年代開始中國大陸生產即食麵加入本地市場競爭,茶餐廳考慮成本會轉用,「有啲平麵會用都無得講,只不過有啲無奈,佢哋會講唔係我食,咩麵都無所謂啦。」

吳怡在節目中指,其父於 60 年代推出只有麵餅,無包裝及味粉的「光麵」,只供食肆、茶記購買不作零售,因一箱有 96 個,對照份量較細的另一產品「細光麵」而叫「大光麵」,70 年代八成本地茶餐廳採用大光麵,但隨著中國製即食麵加入競爭,目前仍選用頂好大光麵的茶餐廳只有兩成。

節目播出引發關注,頂好大光麵在社交媒體發文,感謝市民睇完節目後發出支持訊息,並稱會整理列出使用大光麵的茶餐廳,今日公布了在港島仍然用大光麵的茶餐廳食肆,港島只有 20 多間,不少市民留言支持,亦有人感嘆「成個港島區得咁少茶仔用大光面」。

以前細個老母淨係買呢個,因為老母煮到好淋細個好唔鐘意食,而家大個左自己識煮先發現好食,炒公仔面都係用佢

不過都係得士多同家興先有
大光麵好食
好似冇味粉,得個麵?
配沙嗲牛
yes, 湯要自己搞
食落一撚樣
咁麻煩d
廢老不思進取食老本係咁㗎啦,香港餐廳奉旨同你買嘢咩
個幾一個大光麵嘅成本都要縮數
真係冇晒幫襯腥港茶記嘅理由

利申肺炎後冇幫襯過 亦冇去大陸
腥港只支持兩餸飯
到富二代手中死得仲快
宜家出緊用緊大光麵餐廳名單
大家仲有得揀
唔會啦已對腥港飲食死心
你廢
屌 唔睇唔知 原來依家大部份都唔係用正版大光麵

唔怪之得咁難食 ,睇完覺得好慘 原來係少咗好多鋪頭用 ,仲要比人誤會 難食咗 ,搞到少咗好多生意
用家樂牌雞粉
咁比茶餐廳用咪啱囉 以前大光麵好食架 夾沙嗲牛 五香肉丁 一定好過 出前一丁 屌 仲以為頂好自己轉差咗 原來係好多茶餐廳轉用大陸牌子
呢個拎黎炒幾正
谷德昭功德無量
睇到有啲眼濕濕
番茄師兄已經表明用緊大光麵
成集都重洋蔥,德保冰,可樂,同埋日本人mango
依家啲麵都無味
推零售或者網購啦, 係好食不過唔知邊到有得買, 好食過一丁
靠餐廳等執笠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞