一個中國農曆新年 就睇得出成個中國傳統文化 係幾貪錢

92 回覆
178 Like 41 Dislike
香港大部份人唔會太care個logo

下?我地生活係平行時空?
LV 呢D品牌咩國家出?
絕大部分港女鍾意既手袋都係歐洲國家出架喎
外國人唔買名牌?

咁佢地最初出黎比邊個用?
又用極端例子?
係人都鐘意錢 每個地方都有發錢寒
如果唔分明別. 先去睇清楚大陸人同香港人對貪錢果種分別先
英國你未接觸過就先唔好試圖理解啦好麻

大陸人女人開口埋口都係錢
有少少錢做到成隻狗毑咁都得
當然你呢D人實話大陸都有人唔貪錢
香港都大把港女貪錢
社會風氣呢D我實唔夠你主觀感覺講嘅
強力球買既人多撚到仆街喎
英國人唔撚睇錢就唔會成撚日罷工要求加人工啦
對你說得對
英國人都比香港人貪錢咧
最簡單你去英國問10個女人男人要搵幾多錢
再去香港問下
再去大陸問下
咁即係罷工係為罷而罷?
恭喜發財>>>父母由細到大都無逼我講呢句白痴野.

升中之後直頭攞正牌唔駛拜年同做任何儀式.

出嚟做野之後都覺得講恭賀說話好臭雞...

例如"心想事成", 如果條友心地唔好, 我咪變咗認同佢心想實現嘅邪惡夢想.

幸好打好多份都無強制性講, 至多新年快樂.

試過有一年跟同事去酒樓食開年飯..無啦啦佢地夾麵時大大聲"撈起呀!撈起呀!"

真係DLLM, 好老尷.
有利是隊到埋黎你咪又係恭喜發財身體健康笑笑口咁收
所以??
反到痴撚左線
呢個post唔講政治 你又講左去邊?
睇外國慶祝聖誕唔係柒到仆街?

一個女人未婚比人搞大左鳩作話上天賜個仔比佢咁撚多人信

仲要信埋有復活
又去學人咩祝福

又咩感恩上天比食物

成個鬼佬建基於一個未婚生仔既女人到
仲要廿幾億人信

臨死前信主就上天堂
不論你之前殺過人定放過火
雙重標準到
Cctoy
首先大吧人唔相教
而且你用人地宗教故事去反駁好弱
你唔話中國人相信有年獸仲要放炮仗
仲有明明就係慶祝新年 春節
數返所有起源都同錢銀冇關
所最後啲祝福任你班中國人發揮之後
就變左個個祝人發達
幾撚貪錢
大把人唔信教?我同你活係平行時空?
美國英國七成人以上都係天主/基督教喎

講大話都有個可信性先啦
仲要而家每次12月25日都係慶祝佢既節日喎

而你所講既 恭喜發財 其實亦係源自於英國商人係廣洲係1885年個陣帶起

你意思英國人貪錢?
首先 美國我唔知 英國信教嘅只集中係老人果班
英國後生已經少左好多人相教 都未計啲印度人
所以依家好多英國人都係講happy holidays 唔係merry Christmas 呢樣都係其中一啲左膠嘅政治正確講法

第二 人地傅統咪只係祝福下人
幾時會係咁祝人發財

你最後一個point 仲好笑
中國水為財係咪鬼佬講? 財神係咪鬼佬作出黎?
招財進寶呢隻字係咪鬼佬發明? 髮菜毫屎係咪鬼佬發明?
財源廣進 恭喜發菜 呢啲四字詞又鬼佬作?

唔知你邊到聽埋啲故事 我就唔相上面啲野係1885前冇
最大機會咪就係人地見你中國人咁貪錢
咪祝你發財囉
發菜好事都係廣東菜

比你講到成個中國都係

原來你既知識咁少
比你睇,傳統唔係香港既賀年歌
前奏

每條大街小巷 每個人的嘴裡
見面第一句話 就是恭喜恭喜
恭喜恭喜恭喜你呀 恭喜恭喜恭喜你

冬天一到盡頭 真是好的消息
溫暖的春風 就要吹醒大地

皓皓冰雪溶解 眼看梅花吐蕊
慢慢花也活絡 聽到一聲雞啼

經過多少困難 經歷多少磨練
多少心兒盼望 盼望春天的消息

每條大街小巷 每個人的嘴裡
見面第一句話 就是恭喜恭喜

全部都係想新春開心,都係想對方開心,乜呢D真係貪錢?

反而你講個D咩恭喜發財,都係香港同埋廣洲先比較多
而且講錢既,財神到呢D,其實係香港創作,個陣係港英時代,即係你講香港人貪錢,係港英做成?

你知唔知大陸封利是文化,係只要小朋友讀完書就唔會再封
即係佢出黎工作之後就唔會講錢

係香港先會未結婚就派

其實好多野你用香港人既眼界睇中國,但又曲解哂所有野

你係無仔細去諗就出post?
只有壓歲錢
古人邊度有錢周街派利是
係近代先有

根本樓主唔知個典故
因為幾千年黎都係窮到冇得食
壓歲錢唔係錢係樹皮?
攞瓜子 叫 搲銀
摷垃圾麵 叫撈起

好撚核突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞