一個中國農曆新年 就睇得出成個中國傳統文化 係幾貪錢

92 回覆
178 Like 41 Dislike
你真係on9
依家啲女 啲仔先最貪錢
未出夠18就 周身名牌
啲女做雞比例又多左
啲00後女 都淨係搵啲有錢仔埋身

邊到有減少左求財既慾望
佢地人生 就係大麻 飲酒 名牌
鬼佬送禮物同派錢咪差唔多
佢地甚至會俾埋張單,方便收禮物的人唔鍾意就去換,甚至退錢

送禮物、派錢/利是基本上都係祝福出發,有本事的人想分享多D咪大份D
比喻唔岩啦

禮物係比左錢送左
人地怕你唔鐘意先比張單你買
or拎去退 呢樣野係實實在在唔想晒錢又令人唔開心

中國人果種開口埋口 明明同任何實在嘅野都冇關
都要祝福你搵到錢 完全唔係因為用左錢/要解決D實在問題
都真心要係咁祝你要發彩
呢D先係顛
師兄講得好呀! 咁多假期入面最撚憎農曆新年!
咁又唔係 事實上社會愈富 拜金嘅人比例係會減少
邊到都有人貪錢係事實
但你去英美問100個人想要咩生活
同你去大陸問100個人想要咩生活
你睇下幾多人會答同錢有關
歐美嘅人極少數會話想要錢 多數想生活開心
香港就多數答你想要安穩生活 但要有層樓
大陸就多數答同錢有關 要搵到幾多幾多

唔信你可以搵下呢啲國家嘅街訪
個個都發夢一夜發達
點知未過新年就洗大左
結左婚又憎要派利是又應付啲長輩 細路仔又憎冇野做聽大人吹水 得班廢佬想八掛先鐘意
歐洲文化底深啲,可以中和資本主義嘅副作用
美國中毒幾深下,同香港似
所以我大大隻字加咗 如果
因為唔係完全出現咗,可能只係局部,唔同圈子爭好遠,唔可以一概而論
你亦可以睇返清楚我最後一段講連登係講乜

on9兩隻字可以歸還返畀你,袋返好先
暫時識咁多英國人
冇人言語交流中有提過錢
你著左名牌唔會讚你 著到點都唔會講任何野
唔會成日講想買咩牌子野 咩牌子車
成日掛口中就係要開心enjoy生活
點會風氣仲差你拎電視果D上等人比?

但IG. 身邊大把人都會有意無意晒
完全兩種風氣
我講美國,唔係英國
美國同英國文化差好遠

英國人盡量避談錢銀
佢哋文化覺得錢銀係尷尬話題
但佢地又好直接講自己搵幾錢人工
但生活上講野好少會特叮提D牌子
好似冇咩所謂咁
係D印度仔先會好似D大陸人咁要大大個牌子貼係個身到
準你老母
你知唔知最初利是只係家長係新年前比既祝福

入面無錢

你所謂傳統文化都係近百年先開始有

唔識真係唔好衝出黎
鬼佬真係大部分都唔會有儲蓄習慣
呢樣我諗你移左民一定知道

佢地本身賺幾多使幾多,難聽D講,一到要交稅個陣就仆街
呢D係一向都存在既事

唔好同我講咩政府養,本身鬼佬既文化就係唔興儲錢
美國唔係好似UK咁出糧前扣稅?
如果鬼佬唔貪錢,咁強力球點解會出現?
正如你係大陸既農村,佢地都唔會理你著咩牌子架
又唔會講要搵好多好多錢,只會話想改善生活

改善生活唔係用錢唔通用咩?
用屎忽?
賤種錢錢錢錢錢民族係咁

你講得呢句咪好香港囉
正如大陸仔買親D名牌都要大大隻LOGO
要人知道佢買左
香港大部份人唔會太care個logo大唔大人地見唔見到
大陸仔都係答你用左錢唔比人睇香港人ON9?

你用D窮到仆街做例子當然唔明啦
用D連書都冇得讀. 3餐都成問題嘅人去比喻
證明你真係好香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞