一個中國農曆新年 就睇得出成個中國傳統文化 係幾貪錢

92 回覆
178 Like 41 Dislike
一開口就恭喜發財 下一句先係身體健康
然後就派D錢 比D咩都未識嘅細路
成街都係金元寶 銅錢圖案 貼晒D 發發發 招財進寶出黎
吉祥物就係財神
最hit果幾首新年歌 都一定有提到錢 是但幾個例子
"喜上加喜笑希希 買屋買田又買地"
"年,又過年,共慶歡樂綿綿,齊賀各位工商生意紛紛發展"
"財神到 財神到 好走快兩步"
就算祝你學業進步,背後咪又係叫你搵大錢
鬼佬都唔會祝人學業進步啦

根本成個新年
就係一年一次去展示自己幾渴望金錢 幾想不勞而獲 想個天比橫財你嘅日子
而親戚之間就借呢個機會 去搵D平時一D都唔親嘅對手互相比較一下
失敗左 就返屋企關好門之後
屌個仔幾冇用 睇下人地二舅父個仔幾成功(賺到錢) 你學下人好好努力
下年再挑戰過
如果鬼佬睇得明中文
黎中國/中國香港過新年
個感覺應該好似入左賊竇咁
身邊個個人都係到話 錢呀錢呀好想要錢
英國唔係?
個個打腫塊面聖誕碌爆張卡送送送,送完一月又破產
香港都算好,咩學校老師唔準派利是,有個ICAC,哩到要個個家長夾一人十鎊買gift card,另外再送花送禮物
要睇返兩個地方嘅發展歷程
華人開始豐衣足食只係近六十年嘅事
大眾上一輩好多無咩機會讀書,但求糊口
視讀書為改善生活嘅出路,未明白知識點樣滋養人心
人生意義就係搵多啲錢,搵多啲錢生活亦無咁苦

如果而家愈來愈多後生開始厭倦呢種發財文化
某程度係後生開始眼光唔同咗
開始留意到人生唔係但求發財,係好事
歷史發展本身有其進程

話說回頭,你睇返連登
好多post都係講人要搵幾多錢先見得人
搵唔夠四五萬就等如獻世咁
何嘗唔係恨錢文化嘅種子繼續散播開去
鬼佬咪仲on9,送埋啲唔等洗嘅野,完左個聖誕又要去退,再唔係送gift card,送間一世都唔會入嘅,又係唔知買咩好
係成個香港都係錢錢錢錢錢

除咗錢香港人無乜人生價値的
錢係工具達成你嘅目標

但香港人就淨係想要好多工具而唔係達成目標,甚至覺得目標係可以用錢來買返來
完全兩個層次
送禮物只係商家借聖誕節發展出黎
令你想消費嘅一個現實
人地送禮物.而你又重視果個人 自自然然買貴D送比人 想人開心

呢樣野新年都係嫁
有人買D咩垃圾鮑魚海味送比人
大把商家都借新年想賺錢 我冇批評過呢一點

但派利是 講恭喜發財 唱財神到
呢D唔係商家發明出黎吸引你去做
而係中國人打從心底裹覺得祝人有錢
比錢人就係叫祝福 個個都覺得發財就係最大願望
西方邊有人會恨發財恨到咁講晒出口
隻反駁隊心急到立即彈出黎
趕埋最後一水OT拎住D錢過新年
最尾個段幾想不勞而獲
你咪試吓唔撚好送俾老師囉繼續F你個FF啦
基本上唔會講恭喜發財,身體健康就最常講
唔覺仲ON9 藍絲可以收皮先
但係中國香港 恭喜發財一定聽得多過身體健康
有得派亦不失為福氣一種
你有本事去派錢俾人,首先你要搵到錢,窮到燶的人點派?

等於D鬼佬聖誕送禮物、萬聖節派糖咁,窮果D聖誕節捱住麵包過,送乜鬼禮物
fg至少要有30k, 30歲至少要有一球
呢類自卑又自大嘅說話喺度睇到厭
但永遠有人繼續,一犬吠形,百犬吠聲
講得啱,d 賀年歌好多都好嘔心
開口埋口發大財
仲有咩恭喜賀喜,我未發財恭咩喜?未結婚賀咩喜?
祝你下世唔洗做華人快啲跳樓投胎最實際
講到去邊, 係咁話窮果D點點點
依家講緊成個文化
香港窮果D住板間房執紙皮呀
你呢D係咩論點
我話緊派錢文化有問題
你就講到好似鬼佬冇派錢文化係因為冇錢

比個現實你
香港入息中位數20k
英國入息中位數22k
美國入息中位數36k
下下一講到香港人就諗中產
一講外國就諗非洲單親難民
點比較呀
藍絲呃自己呃到連討論緊咩你都唔知
不如收收皮先
中國文化就要祝福人發達. 祝福人有錢. 派錢同收錢
果種對錢嘅渴求邊係外國送盒朱古力可以比

點解? 我都完全唔想做華人 祝咩?
啲傳統新年歌真係好撚難聽
仲要係廢老聲配老人唱腔
或者兒童走音大合唱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞