《飯氣攻心2》 討論區 (1)

349 回覆
13 Like 171 Dislike
啱啱全家睇完
一致認同
唔好睇
睇到開頭到深感不妙
勁悶又完全投入唔到劇情同角色感情
好突兀好多對白都係為咗做嗰啲「金句」而寫咁
好多時我都唔係好知
啲角色做緊啲乜嘢或者點解要咁做
劇情剪接都好唔流暢好似啲學生整出嚟嘅作品咁
講老土道理其實唔係問題但用啲手法好差
中間見到Jeffrey醒咗一下神
其餘時間都係好想快啲睇完返屋企
同埋慶幸自己冇買到貴飛
個劇本喺呢類型小品戲入面其實就算唔係90分,
都已經做到80分。
都係果句,請問對上果套你鍾意話正嘅家庭小品電影係邊套呢?
你中意又唔使jer 住人中意掛
我都係想理解吓人地嘅睇法係點形成。
網上討論區就係為左咁而存在。
好多角色都做得好好
導演浪費呢咁多位演員
文戲我ok㗎
係啲笑位度得好差
都幾意外呢套戲竟然會咁多人覺得唔好睇
明明個劇本真係寫得好用心,背後嗰層意思好深
亦認同你講人物情緒拍得好精準,好營造到嗰種無血緣關係嘅家人之間個bonding
定大家用咗一般賀歲片嗰種形式去評價呢套戲?
不過就算齋以賀歲片成分嚟講,佢都合格有餘啦
入場淨係為咗睇楊偲泳同Stephy
睇完,勁拖戲cut到個半鐘就差唔多
子華連客串彩蛋都無係咪反左面
VIU兩個禮拜前先播過,而家咁快又播多次第一集
死啦 我覺得第一集好好笑wo
反而第二集 期望太高 有d失望姐
好好睇喎 今集啲人物情緒捉得好有心思 三佬條線好催淚
啱啱睇完

我覺得幾好呀
不過今集感動位好似太多

最開心係見到credit 有大佬名
希望飯氣3睇到大佬同Meow 修成正果
credit 有寫黃子華先生
今集係咪都有張滿源, 喺海洋公園廚房出現過?
幾好睇,但冇第一集好睇

笑位有唔同深度,啱channel get到笑點會鐘意,get唔到嘅應該會覺悶
想問吓港產片可唔可以唔好再將一堆香港風景 footage 攝埋就當結尾

Btw 林明禎剖白嗰段幾感動,我睇到眼濕濕
真 哎呀大嫂個段

點解冇人企我呢邊

有Touch到我
但其實我都唔係好 get 到另外四個點解要當佢係一家人而佢又點解覺得自己係佢哋一家人嘅一份子

好似無咩經歷到啲令五個人關係更親密嘅事,相處時間又唔係長咁
好難睇 睇到一半想起身走
我諗要等sunny交代下1同2中間發生過d咩

就咁睇大佬同Meow 個感情係有發展過
所以同其他4個人close左

而第1集停左係大佬搵翻Meow
好似有家長同小朋友睇

成套戲講結婚
對小朋友太深
跟住中間走左冇翻嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞