運房局局長:小巴坐滿 市民讓座 我鼓勵

102 回覆
1 Like 140 Dislike
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20070616/7221351

全港首輛19座並配備輔助設施的低地台小巴即將投入服務,新設計的小巴方便輪椅人士、有需要人士及長者上落。

運輸及房屋局局長陳帆、勞工及福利局局長羅致光及數名立法會議員早上參觀該輛小巴。陳帆說,低地台小巴能接載坐輪椅市民,政府表示非常歡迎,應該很快可完成審批。

對於議員田北辰建議,可否修例容許低地台小巴即使坐滿19人後,仍可容許多1名輪椅人士上車。陳帆說,傳統而言如小巴坐滿就不應再上客,他鼓勵市民讓座予輪椅人士,至於有否其他方法處理,當局會研究。
小巴讓座 忽撚左呀
即係要落車
的士讓撚埋座呀 啲錢讓埋你去比
讓你老母
讓間房出黎俾市民住啦
又係呢條友
讓間房出黎俾市民住啦

讓坐落車,我又未到目的地,咁仲洗唔洗俾錢呀?
講嘢條友坐過小巴未?
讓埋條女俾人屌好唔撚好?
琴日聽完都笑撚咗
On9到冇朋友
讓你老母

讓咗之後架架都滿座,但你唔係坐輪椅冇人讓,On99企喺街,車錢就畀足,目的地就去唔到
佢知唔知自己講緊乜撚野 要架小巴吉一張櫈出黎 為左喺條走廊度放一張輪椅
無腦都做高官
坐過小巴未呀柒頭
真係腦裝屎

不過一定唔會出現呢個情況
小巴佬一見滿座會即刻踩盡油
走多轉仲好
讓你老母

讓咗之後架架都滿座,但你唔係坐輪椅冇人讓,On99企喺街,車錢就畀足,目的地就去唔到

得喇,香港市民冇屋住
就共你產啦
有咩問題,人地大肚婆老人家要等車知唔知幾辛苦,個幾蚊都咁care你地真係成唔到大事
有鬼撘過小巴咩佢
有咩問題,人地大肚婆老人家要等車知唔知幾辛苦,個幾蚊都咁care你地真係成唔到大事

聽落呢位師兄應該係成日讓座既天造之才,請問你成到大事未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞