[高達扭蛋/盒蛋討論區 19] MSE / FW# / G FRAME / MJG / SDFC / NX etc

674 回覆
3 Like 2 Dislike
我都等緊哩兩隻
行過現時點周圍都冇哩套,又唔想喺淘寶買
carousell有 不過都係淘寶貨嚟
買過一次啲模型上面有黃色污跡整唔走
原來有分別?有時我都係carousell補返
分別唔大
係質量冇咁好咁解
旋拍果啲炒價真係買唔落手
佛系玩家
等佢再販先算
Same 炒太誇
最近模倉hi-nu賣72蚊set連重武裝
旋拍仲賣緊120
炒極都係一百幾十,大把人硬食
佢再出ex夜鶯都唔出ex hi nu
Ex hi nu早排出完喎
我見到夜鶯,見唔到hi nu
btw,mse原來有盲盒,香港買盲盒好似抵過扭蛋
一隻就少
但幾隻一齊買就覺得好多
我仲係學生炸
幾錢隻
散買gp02見要百幾蚊
直接買一套好過
最平見過280一set,抵過百幾買隻gp02
追完post, 但有冇多d hints
淘寶最平100人仔,剛買左隻
EX-Standard模型系列黎
其中一個賣點係可以同HG聯動
價錢所有系列最平 660円
一分錢一分貨 都係偷膠/貼紙地獄
素組的話去玩SDFC好過

單體計模型膠就算同樣ABS
質素一定好過盒蛋嘅MJG/扭蛋MSE
但8年半唔計限定得20款 無乜未來可言

鍾意SD Size比較推薦MJG 雖然價錢貴D但係配件/選角好好多
大髀設計仍然有待改進

同樣詐屍系列不如玩SDCS

MSE雖然近年半熱度減退唔少
優缺點唔同巴打唔同感受
但就算放慢跑仍然拋其他系列幾條街

YouTube各系列大量開箱片參考
或者每個系列買隻RX-78睇吓邊樣啱自己玩

https://bandai-hobby.net/brand/SDEX/?p=1&chara=&sort=new&general=0&online=0&event=0&gbase=0&gsidef=0&jancode=&sword=#bhs_search_result
唔知你係咪問模型同食玩/盒玩分別?
模型一般比較複雜,全部都係板件,全部要自己砌
食玩/盒玩就全部/有部份已經完成/上色零件,簡單砌埋就完成

講開SD,而家應該死淨BB同MGSD?
而家D細路都唔睇高達,連SD都無乜市場

好彩之前40蚊收左個圈圈
好似噴得太過橙
100蚊應該係 白色gk?

希望快出齊洗牌同鏡高
不建議
任何盲盒都可以磅重嚟估入邊係乜
除非成套買
等多十年
扭蛋貴好多,hkd $50一次,盲盒$3x

童年扭蛋海,想賣
有興
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞