[高達扭蛋/盒蛋討論區 19] MSE / FW# / G FRAME / MJG / SDFC / NX etc

674 回覆
3 Like 2 Dislike
見有巴打轉玩MJG,又去睇睇開箱/介紹果D
主要問題都係貼紙地獄同偷膠,我覺得似SD模型,但仲貴咗
有無巴打玩開有咩評價?同MSE/FW果D比點樣?

本身就係唔想再花太多時間玩模型先轉玩MSE,再轉返MJG好似有D反智
但MSE實在太少機,應該好快比MJG追過
我淨係入左 MJG 突擊set

貼紙地獄
色差問題 留意下突擊mse 白色件 黎到mjg 變左灰白 (但唔係deactivation mode)
劍裝 mse無 但mjg 係暗紫溝藍 好核突
炮裝 mjg係鴨屎綠色
即係基本上要全機油過?
本來諗住可以淨係筆塗補下貼紙色,而家好似越玩越大
接唔接受到 就豐儉由人既
我都淨係油裝備 無搞本體

你有冇玩開噴油先?如果有就好簡單

天線/頭/手/腳/裙 直噴白色,其他位噴主色,之後手油補色 就搞掂,完全唔洗遮蓋,好方便,不過你唔介意原本既色比較暗沉,其實直接手油補色就ok。

依款既質地 無論骨架 定 甲都可以上油,啲線又分明,如果mse 啲關節唔上得油,會變脆,一扭就碎
以前有玩噴罐,搬咗屋就掉晒D罐,得返筆塗工具
睇盧迪烏斯巴D相,主機D色都可接受,但武器D色真係差太多
你地用咩油?洗唔洗噴底灰先?
可能入一隻試下先,唔知舊機易唔易搵
如果成隻主色換就會上底灰
如果靜係補色既話就直接手油
油性就Gaia, 水性就雙星同MR
舊機唔知

利申返先 我淨係入左突擊
唔知係咪呢彈問題
上一彈00 d白色件 睇人開箱係無問題
成彈既白色 好似溝撚錯色咁

如果今彈 G3/nu 呢d本身有些少灰色既機體 望落無咁礙眼

Nu 黎緊有款SP版,一套4隻有元祖/紅渣古/nu/sazabi ,我打算入依套 4隻都重新上色
我都睇過呢套,D機都好啱
諗住入隻G3平平地睇下咩環境先
下個月出,好正
我試過拎 突自個屎金色關節去噴
諗住 分開噴完再合返埋 就實無事啦
點知都係太厚 一合左 成件關節就郁唔到
睇個勢
如果MJG噴埋漆
應該完爆MSE
MJG選角咁進取
我頭果兩三隻靜係噴左 消光都實到郁唔到 重有隻碎埋,之後唔再搞啲關節位啦

睇下依兩隻,兩款同一種噴油方法

風靈係全噴油既,但可以見到個表面唔係咁平滑,重好似有啲溶膠既感覺 而且依隻關節噴埋油,結果變脆左,一扭就碎左

嫣紅紅色部份同骨架噴左油,幾咁平滑,同噴普通模型既效果一樣,而且啲刻線又深,容易滲線。

不過個人覺mse 比例好睇啲 mjg 個頭有啲大
師傅搵黎搵去最後都係係四眼到入多隻轉色

呢個網可以搵到邊間仲有得抽
我上個月都跟佢搵到24
正喎,真係要記低,下次去旅行睇下附近有無正野
mse線條靚啲(拎沙煞比對下就明),同埋好玩啲,創造性較大
MJG比例頭大,真係似SD,有時當係MSE嘅武器包。
MJG要追過MSE應該無咩可能,起步差咁多年,互補啱數啲
比例同樣mse係好d既,我都唔鍾意mjg大頭
而家睇mjg個勢,要追過mse未必要好耐
mse幾乎每彈都1-2隻骨,mjg就每彈4隻都係人氣角
同埋mse唔知點解,有個模轉下色玩馬沙機,johnny機果d都唔做
MSE真係出得好仆街,慢慢出,主力EX賺錢,D機體妹下妹下出,同款改色又可以拖長D
JUMBO Z呢
太大無位擺
而且睇完可動性同換件變形成舊得寶幼兒玩具咁就放棄左
感謝,好有用既資訊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞