連登VR集中討論 APPLE參戰 VR大戰正式開波 Meta Quest 3(26)

213 回覆
2 Like 1 Dislike
睇片 我唔識 你入TG群問
就咁type C 線連電腦?
睇頭post教學喇
有冇巴打試過台灣官網買+集運?見平過日馬,有冇咩風險
終於返到屋企去試哂兩部機 (PSVR2/Meta Quest3)

PSVR2:
PSVR2依然戴得好唔舒服,個Halo設計一係扭太緊一係太鬆,塊silicone面罩係做到pitch black效果,但整到塊面好痕 (考慮緊好無拆咗個面罩,用IR light喺全黑房玩算),另外條綫真係好趕客。重未正式開game玩試對手掣功能同eye tracking,但對手掣形狀一摸黑就唔知點揸返,Pass through依然係黑白。我諗一玩完RE8同4就會封塵,就算翌時支援PC都唔會用,感覺部機好last gen

Meta Quest 3:
唔知點解覺得Quest 3比Quest 2戴得更舒服,係個面罩shape要適應一吓,Pancake鏡個sweet spot真係一大躍進,彩色pass through比想像中清, 有Quest 2嘅呢一刻唔係必須要升3,但有多餘錢嘅都值得升
quest2玩厭個陣一早2000蚊放左
而家買返quest3真係進步好大
120hz加畫面明顯清咗好多
不過有d電子陽萎唔知玩咩好 連送個隻都未down
過台灣海關好難 算LA
咁日馬買算 唔該嗮
你地會唔會quest睇netflix
本身個browser login左netflix 都睇唔到
又唔太鐘意佢個netflix app冇得passthrough 同做其他野

有冇其他browser好用?
你地會唔會買elite strap定淘

分別大唔大?
台仔好似係用ANDROID版自己LOAD入去
唔大
試下先
Elite strap會唔會好用啲
Halo款最好 唔壓面
頭細買Vr panda 頭大買bobo vr
咩game 必玩
想玩射擊game
上面條link
contractors showdown
Onward
Breachers
Q3只係比Q2好,但都唔覺得舒服

但勝在第三方配件多,基本上教岩角度就唔會有壓面既問題
最舒服都係覺得pico 4
Btw有流出 會出pico 4s
想問下quest 3個鼻位漏光可以點解決
配件 遮住鼻哥嘅配件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞