[慢煮] 平價牛扒慢煮

302 回覆
457 Like 10 Dislike
樓主有d料到,支持

不過有d人話唔知要幾餐牛扒先買到支野,我只可以講,街外普通西餐牛扒4塊夠買起支野啦,A5牛可能一餐搞掂

樓主試下搵d工廠鋪,有d會賣雪藏野,個d通常會搵到平既又靚既牛扒,A5都係幾百蚊,唔想咁高級,B級都夠,仲平好多,幾塊都可能只係百幾二百

小弟只係好撚為食,同埋以前係英國食開屎,所以會自己研究下煮嘢食

之前都有試過係網上訂刺身凍肉,D扒真係ok平,工廠就未去過,有冇好介紹?

不過我去大昌買一嚟係因為近,二嚟係因為我通常都係好即興想食,有時想食諗起未溶雪真係好無癮 見嗰到又唔貴又溶好雪所以成日幫襯
我用緊德國寶個支
但係啲袋好難洗
洗極都有味
有咩辦法
每次用咗一次就掉

我都係用一次洗.... 又唔係成日煮....

Btw德國寶得唔得?

一定得ga
其實只係條溫度棒
俾佢fake咗
以為一定要買佢d專用袋

我都係用普通zip lock, 其實ikea有d仲平,不過我驚太熱佢d袋會有毒物質... zip lock好d d 掛

Ikea 嗰啲會入水

其實我都試過一次,都還可以好彩冇入水
但都係大牌子穩陣D,一陣入水真係因小失大
Lm
Rosemary定thyme好d

其實我覺得用herbs真係好睇自己口味,我嗰陣開頭係超級市場買D乾嘅試下其實佢地咩味,因為平,又擺得

跟住就可以自己配搭,再之後可以試新鮮嘅同乾嘅有咩唔同,好似打機有多d exp, 越來越高lv, 慢慢玩上去,呢D我覺得就係煮嘢食嘅樂趣
樓主有d料到,支持

不過有d人話唔知要幾餐牛扒先買到支野,我只可以講,街外普通西餐牛扒4塊夠買起支野啦,A5牛可能一餐搞掂

樓主試下搵d工廠鋪,有d會賣雪藏野,個d通常會搵到平既又靚既牛扒,A5都係幾百蚊,唔想咁高級,B級都夠,仲平好多,幾塊都可能只係百幾二百

小弟只係好撚為食,同埋以前係英國食開屎,所以會自己研究下煮嘢食

之前都有試過係網上訂刺身凍肉,D扒真係ok平,工廠就未去過,有冇好介紹?

不過我去大昌買一嚟係因為近,二嚟係因為我通常都係好即興想食,有時想食諗起未溶雪真係好無癮 見嗰到又唔貴又溶好雪所以成日幫襯

我都想知邊度有平扒,巴打有咩好介紹
1855 227g買左$89,算正常水平?
949買左枝wifi
暫時整咗溫泉蛋,過幾日先煮塊1855肉眼

溫泉蛋

水滾落蛋6分鐘
基本上都10拿9穩

溫泉蛋唔係半熟蛋喎

水滾熄打圈打蛋落中間個隻?

你講果個係poached egg

其實整牛排同雞排,順手整埋溫泉蛋就prefect
Wi-Fi都900w, 費時嘥太多電
提示各位想試嘅巴打,sous vide cooking 其實係有食物中毒風險的,所以所有器具食材處理都要好乾淨。

蛋白質凝固然後分解嘅臨界溫度約莫係 64 度,Sous Vide 嘅原理就係將煮食嘅溫度維持晌呢個臨界溫度以下,等食材嘅蛋白質唔會凝固而影響新鮮度同質感

既然溫度唔足以令蛋白質凝固,咁就更加唔洗講分解,所以 Sous Vide 煮食嘅溫度係破壞唔到細菌或者病毒嘅蛋白質外殼,晌呢種情況下,食物中毒嘅風險仍然存在,所以大家處理嘅時候就要好小心。
好心啦,煎塊咁嘅扒就咪鬼post啦

部真空機岩岩到 一陣試下煮扒
想買支棒
放入保鮮袋 唔驚D 膠有毒

個樣好pro 不過呢隻機驚唔驚如果整有汁嘅嘢會好易抽到汁整壞部機?
好心啦,煎塊咁嘅扒就咪鬼post啦

雖然塊扒d雪花唔夠你部C7多,但都好食架
班話人大廚/食家看透世事嘅人去曬邊

樓主呢啲咪似返塊扒
見到都唔撚開胃,你仲好意思貼上網好似好撚有野咁。

依部真空機幾錢?
我見淘寶百幾蚊有部

個樣好pro 不過呢隻機驚唔驚如果整有汁嘅嘢會好易抽到汁整壞部機?

你想整咩有咁多汁
本身都係for你食材保鮮,用黎封魚肉海鮮慢煮應該冇問題啦

依部真空機幾錢?
我見淘寶百幾蚊有部

我呢部用券買$68,轉英規頭+$10
一淘又返利$14 即係$64
呢位樓主就真係煮開同做功課參考sous vide煮法喇 好過哂出面9成不倫不類既扒

睇住班人洗咁多錢落塊貴扒, 煮出黎唔完美/唔靚我就心痛 完全糟蹋哂...

所以出面既steakhouse收咁貴唔係冇道理, 皆因人地有齊equipment+經驗實多過你

搭單問下樓主, 有無食過dry-aged牛?
1個鐘+30秒 係幾成熟左右

我唔知 不過你得時間叫人點計俾你
溫度呢 舊肉幾大
樓主有d料到,支持

唔知用恆溫個D 電熱水煲得唔得呢
keep住60度 應該都係慢煮

我唔知 不過你得時間叫人點計俾你
溫度呢 舊肉幾大

唔係啊, 我係問返樓主E塊扒既SIZE 煮E個時間會係咩效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞