[慢煮] 平價牛扒慢煮

302 回覆
457 Like 10 Dislike
我買完支野玩左幾次冇用到
我買完支野玩左幾次冇用到

賣俾我
ANOVA 撚
好想食
唔知有冇人share過 我都係上網學
如果有人想試但又唔想幾百蚊買支野仲有另一個方法
你需要一支測溫計同一個電飯煲
較好熱水到你想要嘅溫度(上網有熟度溫度對應表)
倒啲半熱水入電飯煲
插電停係保溫mode(千其唔好啪制煮左)
一樣有咁嘅效果

上面有巴打想抽真空
bob叔方法得 但有人驚掂到
其實仲有個方法係個密實袋口開淨一個窿
成個袋封口對落浸落水(淨返密實線以上係水面)
再封埋個窿佢
咁啲水會壓走大部分空氣
當然唔夠抽真空咁有力 但一樣work

兩個親身試過有效
唔知有冇人share過 我都係上網學
如果有人想試但又唔想幾百蚊買支野仲有另一個方法
你需要一支測溫計同一個電飯煲
較好熱水到你想要嘅溫度(上網有熟度溫度對應表)
倒啲半熱水入電飯煲
插電停係保溫mode(千其唔好啪制煮左)
一樣有咁嘅效果

上面有巴打想抽真空
bob叔方法得 但有人驚掂到
其實仲有個方法係個密實袋口開淨一個窿
成個袋封口對落浸落水(淨返密實線以上係水面)
再封埋個窿佢
咁啲水會壓走大部分空氣
當然唔夠抽真空咁有力 但一樣work

兩個親身試過有效

949買左枝wifi
暫時整咗溫泉蛋,過幾日先煮塊1855肉眼
949買左枝wifi

溫泉蛋
949買左枝wifi

溫泉蛋

水滾落蛋6分鐘
基本上都10拿9穩
949買左枝wifi

溫泉蛋

水滾落蛋6分鐘
基本上都10拿9穩

溫泉蛋唔係半熟蛋喎
949買左枝wifi

溫泉蛋

水滾落蛋6分鐘
基本上都10拿9穩

溫泉蛋唔係半熟蛋喎

水滾熄花打圈打蛋落中間個隻?
949買左枝wifi

溫泉蛋

水滾落蛋6分鐘
基本上都10拿9穩

溫泉蛋唔係半熟蛋喎

水滾熄打圈打蛋落中間個隻?

949買左枝wifi

溫泉蛋

水滾落蛋6分鐘
基本上都10拿9穩

溫泉蛋唔係半熟蛋喎

水滾熄打圈打蛋落中間個隻?

你講果個係poached egg
係咪買anova 會好過德國寶?
係咪買anova 會好過德國寶?

梗係啦
德國寶專賣垃圾
[quote]我用緊德國寶個支
但係啲袋好難洗
洗極都有味
有咩辦法
每次用咗一次就掉
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/16/191128_8020a35941a6b91d7821d4dda53f4
唔係佳能密實袋都得

要抽真空
普通無個個洞抽

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/16/193747_98aa2b1015ca27459a033b1f2ac868

其實真係要用到真空機咁貼近真空?

其實冇咁多空氣或者走真空係為左乜??

係為左將D食物同水保持最大接觸面同埋鎖緊D肉汁姐。至於個支棒其實係一支可以發熱既大型恆溫器,所以其實佳能係可以代替啦

波波小姐咪當支野係乜高科技啦,佢只不過是支發熱棒

原因唔係細菌喺真空狀態下生存唔到咩

咁撚無知都有
見隔離post講牛扒, 塊扒好貴好靚, 我想分享下d經濟嘢, 第一次開飲食post,有屌輕手d

仲有d相係舊相,唔使驚唔係過撚左咁耐期先煮

$123 7折,$86, 購自大昌

煮之前拎出嚟擺20分鐘,差唔多室溫

跟住好簡單,牛扒兩邊落鹽落黑椒,rosemary, 牛油,放入保鮮袋,53.9°c, 1 個鐘

夠鐘拎起,用廚房紙印一印乾,大火熱鑊,出煙落扒,每邊30秒

入口夠淋,唔會鞋,八十蚊我覺得好抵屌

歡迎分享煮法

牛油唔好放埋落去sous vide
牛油要熱到起泡果陣先出到陣香味
最後煎果30秒先落
牛油會令到表面脆啲
再不停淋上面 等佢唔好乾

扒塊唔靚既 可以將啲蒜蓉切粒放面 先入袋
煎之前掃走佢
最後加啲蔥粒上面
[quote]我用緊德國寶個支
但係啲袋好難洗
洗極都有味
有咩辦法
每次用咗一次就掉
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/16/191128_8020a35941a6b91d7821d4dda53f4
唔係佳能密實袋都得

要抽真空
普通無個個洞抽

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/16/193747_98aa2b1015ca27459a033b1f2ac868

其實真係要用到真空機咁貼近真空?

其實冇咁多空氣或者走真空係為左乜??

係為左將D食物同水保持最大接觸面同埋鎖緊D肉汁姐。至於個支棒其實係一支可以發熱既大型恆溫器,所以其實佳能係可以代替啦

波波小姐咪當支野係乜高科技啦,佢只不過是支發熱棒

原因唔係細菌喺真空狀態下生存唔到咩

咁撚無知都有

因為唔真空,個袋有air>傳熱慢,而每一個位既空氣厚薄不一,令到舊肉受熱唔平均,一d位熟,一d位未熟,口感一定差到爆。至於抽真空只會令部份aerobic bacteria 生長唔到,某部份bacteria 冇air 一樣得,所以唔關事。至於點解低温煮都有效殺到bacteria, 就請參考Z/T values, or 高温短時間,低温長時間既處理方法
其實一樣會有菌,尤其肉毒桿菌
86蚊都平價
好撚離地

花園餐廳都唔止啦係嘛

用食肆同自己買材料黎比
你覺得條數咁計我無野好講啦
出面食白飯10蚊碗
你用9蚊煮碗白飯係咪覺得好抵

得閒行下街市同d 師奶傾下計啦
你就知自己平時食d 野係好撚貴架喇

大哥,如果出街食垃圾都要七八十,自己屋企洗七八十煮好少少,咁都要俾你話離地?定係一定要食到花園個啲廿蚊磅垃圾扒先叫唔離地?

咁就唔好話平價啦
買最平果d 野先叫平價啦

Btw 真心求教
廿蚊磅邊度有得賣

同樣質素黎講平 咪平價囉
下下拎同款食物最平既黎比 有咩意思?
樓主有d料到,支持

不過有d人話唔知要幾餐牛扒先買到支野,我只可以講,街外普通西餐牛扒4塊夠買起支野啦,A5牛可能一餐搞掂

樓主試下搵d工廠鋪,有d會賣雪藏野,個d通常會搵到平既又靚既牛扒,A5都係幾百蚊,唔想咁高級,B級都夠,仲平好多,幾塊都可能只係百幾二百
86蚊都平價
好撚離地

你出去茶餐廳例如金鳳食肉眼扒要幾錢?20?86蚊有幾離地 小學生放暑假?

出面賣86蚊比你o既扒,成本20蚊都冇,平過佳寶。唔好迷信2,300蚊就係靚扒,處理得好20皮cheap扒都好食過舊半水o既街扒。
早排so0 German pool 1480連真空機
我用緊德國寶個支
但係啲袋好難洗
洗極都有味
有咩辦法
每次用咗一次就掉

我都係用一次洗.... 又唔係成日煮....

Btw德國寶得唔得?

一定得ga
其實只係條溫度棒
俾佢fake咗
以為一定要買佢d專用袋

我都係用普通zip lock, 其實ikea有d仲平,不過我驚太熱佢d袋會有毒物質... zip lock好d d 掛

Ikea 嗰啲會入水
Lm
Rosemary定thyme好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞