美帝做緊AI, 講下TESLA NVIDIA

84 回覆
33 Like 17 Dislike
Nvda amd仲買唔買得過
重點係Tesla為咗consumer market去妥協,
其他公司係lidar + vision +地圖三重驗證,
all vision出錯冇lidar去validate係好危險一件事
因為道路唔係封閉式,edge case好多
例如道路維修條線突然就冇咗,或者路中間有個雪糕筒,Tesla 好多highway炒車就係因為錯誤識別
我自己都有架model 3,FSD宜家得highway跟車會用

Waymo要高精度地圖冇錯
但Waymo可以直接用google map採集車既數據
有google街景既地方就有高精度地圖
Vision條路人地都做緊,你成日verify I’m not bot既tool就係幫google train data
我係美國
高精地圖唔係key decision maker
只係輔助
係囉 Waymo 就係比人屌edge case 唔得搞到塞車跟住比政府stop 左
跟住樓主講Waymo 處理edge case 好啲 咩料
睇fsd v12 啲片見已經好過11好多 仲要train 得大半年
宜家已經有個detection layer 直接input video output control
冇detection layer 打錯
Nvda 冇gpt 都唔會炒得起
張卡都係個張卡 重來都無變
留名
1) 你係Freeway 用既係Autopilot,
FSD v12同EAP係要俾$12,000/$299一個月先有

2) Tesla Vision, 係用Neural network + Dojo + Machine Learning

3) Cybertruck 只係做NA,
因為一個美國Market 等同其他國家加埋

另外Pick up Truck 係美國有成 25% Market share,
自己睇下F150賣幾多架

4) 所謂既 $25,000 hatchback 行48V, 同Model 3/Y 完全唔同,
點換Parts?

https://www.nextbigfuture.com/2023/12/tesla-48-volt-system-is-better-simpler-and-cost-saving.html

都係美國撚, 但你d料唔太Update, 同埋你唔太清楚美國Market
lm
但係最近話電車太凍天氣開唔到/電量減半
1. 我係用買車送既3個月FSD
2. All vision講緊hardware level
3. 美國pick up多,但好多都係公司車,tax law有樣嘢叫section 179。cyber truck係toy屬性,做唔到嘢
4. VW都可以同Lamborghini共用parts, 唔係動力系統換先叫換
Autonomous driving技術最大困難就係長尾效應
0.1% case要用最多精力去解決
恰恰Tesla vision全靠camera係最難解決呢個問題
監管層面Tesla係好難攞到牌照
https://youtube.com/shorts/RQ1OlQuoNBg?si=vrckV14CiEOiN7W1

T車2024年仲要手渣方向盤
係渣幾個miles就要人工介入
現股價應買Nvda定還是Tesla ?
如起碼渣到25年尾
吉利旗下未必掛
咁大十卜
Elon 同 Tesla 股東嘈唔夠權, 點睇?
威脅唔用Tesla 發展AI
諗住等呢單野傾掂左, 就入貨
可以話頭幾間公司最接近level 4
人工干預次數同事故率係技術硬指標
就憑呢兩點T車已經落後太多

大陸好多城市已經玩緊統一道路&路聯網
好多車都知紅燈幾時變綠
加上大陸對隱私同人命衡量寬鬆
真係超越美國唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞