美帝做緊AI, 講下TESLA NVIDIA

84 回覆
33 Like 17 Dislike
Tldr: Tesla is the new Toyota
長期可以入但唔建議短炒

Growing目前遇到瓶頸因為:

1. interest rate高,2023美帝車市crash, 相較兩年前Model Y減價1萬5美金,profit margin減低導致增速放緩

2. 中國市場受到蔚小理挑戰,同價位蔚小理俾到你BBA feature, Tesla反而到處cut cost仲簡陋過Toyota,例如Trunk冇腳踢感應,冇儀表板冇HUD,新model 3連gear shifter都cut埋,雷達冇晒,中國人愛面子,一部清水樓咁既車你估佢地買唔買?

3. 增長故事

Tesla taxi可能需要至少8年10年,因為FSD技術唔夠安全同成熟(下面會講),資本係睇短期增速,唔會睇咁長期

Model 3Y增長放緩,下一個增速點係新既low cost compact vehicle(Model Q or Model 2)

Cyber Truck主要focus北美,market冇咁大,冇法走量導致成本壓唔落來,所以profit margin可能唔高。
睇好low cost compact vehicle因為亞洲同歐洲市場夠大,可以係上海德國工廠生產,同3y share parts。

4.技術

首先AI係好多分支,Tesla係做緊AI分支下既autonomous driving, 痴唔到最近好popular既LLM(ChatGPT)。

技術上黎講宜家Tesla FSD行緊All vision條路
係業界唯一,冇埋雷達雖然可以cut好大cost, 但淨係靠camera估distance好難做到真正安全既無人駕駛

Autonomous driving技術上更睇好Waymo,三藩市同phoenix已經有無人taxi服務。

consumer car market Waymo暫時仲對Tesla造成唔到威脅

a. Waymo係Uber Lyft對手,唔係Tesla。Google冇自己車廠,用緊Jaguar,Google亦都冇野心整車,電車黎講收購傳統車企轉型係好難成功,傳統車企太多負擔,電車由零打造一間公司係易過收購重組。

b. Waymo係under Google, and Google is too slow and too dare to take risk. 唔係ChatGPT出現可能Google自己既LLM仲要等十年八年先夠膽推出,更加唔好講consumer car

c. Google追求極致技術同安全,導致硬件成本太高
Lm
tesla機械人?
充電設備先大利潤
理得你買咩車都要黎我度充
amd ?
AMD搶cloud computing, server市場仲ok
AI market NVIDIA 護城河好深
唔單止芯片,淨係一個CUDA生態優勢已經夠打

AMD要追可能要3~5年時間
我唔覺得LLM會好似cloud computing一樣牛市十幾年

要明GPT係large language model
原理係根據上一句話去predict下一句話,
唔係真正意義上的self conscious AI

呢個市場上游90%公司都會死,
未來係比邊個可以整到hybrid model
大廠google Amazon Apple
一係同NVDA買 一係自己整
Or both
Expensive toy
Google 做假已經知咩料
根本冇咁聰明
Strong hold tesla未撚驚過
謝曹丞相的箭
大好機會上車
中國咁積極 電動車競賽好快黎料
中國冇可能夠打
之後買咗Tesla 以外電動車嘅全部都會後悔
不得不承認 中國科技發展快有幾大原因

1. 中國人不重視隱私,多咗好多data train AI
TikTok、小紅書 recommendation system就做得唔錯
2. 996
3. 法律傾向大公司, 冇好似歐洲DMA DSAR法律保護user

Temu TikTok shein係第一批侵蝕美國本土市場既公司
美國都開始玩緊貿易保護
中國電動車一定好難入北美市場
Waymo 都拎出黎講 限定區域行仲要比政府叫停
條team 都lay off 唔少人
我覺得重點係Cyber Truck、充電裝備、全自動駕駛及一體車。

可惜四樣都要等時間。
自從上年開始重點放錢落AI 都知收皮
同meta metaverse 下場一樣
跌到仆係到
美股升升升話晒都龍頭股 俾下面
Waymo已經完全冇司機,唔係Tesla個補助駕駛
限定區域係因為Autonomous taxi要牌照

Big tech間間都layoff人,盈利組都cut人好正常,
唔係一個指標
Cyber truck笑話黎
冇圖又冇片你話做超人都得
msft?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞