香港飲食業cut cost cut到連壽喜燒都要食乾炒

329 回覆
2709 Like 28 Dislike
香港食貴價壽喜燒其實都幾撚on9
食Sukiya平平地幾十蚊咪算數囉 同埋又真係日資
口語同書面唔撚識分?
「篇新聞」係口語 你自己都講。正常人「話」 唔係打/寫
我原句打住「講嘢」,你覺得係書面語?
所以人地用口語小同少係如出一轍
一撚樣
因為係口語 唔撚係書面呀傻尻
做生意做到乞衣咁,執柒左佢啦
唔知佢地叫白飯會唔會數住幾多粒米先比客人
點樣一樣法?讀音一樣你而家唔撚打晒同音字?
要檢討人地打錯小/少就唔該先檢討自己省略文句嘅問題
話係口語唔係書面所以唔需要執著省略咗嘅部分就冇資格檢討人地嘅小同少
省略文法冇錯,所以唔需要反省。

你新香港人?呢啲係香港廣東話嘅省略文法嚟㗎喎。你啱啱落嚟所以唔識?

有人話「嗰支筆寫得好流暢」,你係咪問佢「支筆識寫嘢」?
有人話「篇新聞寫得好誇張」,你係咪問佢「新聞識寫嘢」?
有人話「iPhone影相靚過Samsung」,你係咪問佢「iPhone識影相」?

我唔知你邊度鄉下啦,但以上啲句子包括我之前嗰句,喺香港都完全冇問題。你露晒底喇大陸仔。
想問紅色粗體大字點講野
你話紅色粗體大字用得好型就話姐
舊香港人未見過紅色粗體講野
只有 用紅色粗體打字好型
紅色粗體用得好型
人哋yoho lunch set
擺到明是但入速食晏仔買方便
食個頹飯都要plan都幾辛苦
你:「支筆識寫嘢」?
「新聞識寫嘢」?
「iPhone識影相」?

大陸仔,講中晒你
所以咪中伏
香港地想食正常嘢真係冇得求其入
所以新聞講野好誇張
支筆講野好好用
iPhone 講野好型
係咪啱
你唔明即係大陸仔
最近有批平牛肉姐
一日四餐都要plan真係唔知無咗幾多時間
只可以講香港飲食業真係群魔亂舞
低中高定位都一堆老鼠屎
其實又冇話需要特別plan嘅
你食過就會記得邊啲唔伏邊啲伏
咁每次食嘢揀間最近自己又唔伏嘅就應該無事
分清楚 用/打字 同講野 喺紅色粗體大字上嘅分別未
紅色粗體大字講野?
你講乜鳩野
一係
講晒粗口咁 粗口橫飛講野好型
紅色粗體大字唔係講野嘅tone/風格
係字型
所以個動語係 用/打字
唔係講
唔好再問喇大陸仔
讀得書少 唔識中文 我教你
唔使講唔過人就話人大陸仔
係香港人就以理服人
講唔過就標籤人只會令自己成為口叫嘅大陸仔
得啦 明啦
大陸仔係邊個睇嚟心中有數了
我香港人 只會用 紅色粗體大字打字好型 紅色粗體大字用得好型
你繼續 紅色粗體大字講野啦 大陸仔
返大陸食好過 唔洗咁受氣
俾著我就燒到佢燶,到時成間鋪都一陣煙,睇下邊個蝕.
你同佢講野果條友
我已經一早完全封鎖左
唔記得點解

巴打慳淡氣暖肚好過

係連登見親attention seeker 類都直block
個職員真是唔識喎?無汁點叫壽喜燒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞