香港飲食業cut cost cut到連壽喜燒都要食乾炒

329 回覆
2709 Like 28 Dislike
11月個陣yoho新開張,叫鉄鍋牛之介Tetsunabe Gyunosuke
就同屋企人去食啦,叫咗個lunch set
個陣仲有俾埋一壺紅色壺嘅壽喜燒汁教我哋個鍋熱咗就倒落去

食過又幾好食咁
呢幾日好鬼死凍又同屋企人食多次啦
今次又係食同一個餐

個鍋一上就見到個煲底得丁屎汁,又無俾個紅色壺我
咁就諗起上次佢有俾壺汁我自己加,咁我就問個店員拎啦

我:請問係咪上小咗壺汁?
店員:lunch set不嬲唔俾汁架喎,要汁嘅要叫散叫餐先會有汁跟上
我:上次個lunch set有一鍋跟一個汁
佢:你上次一定唔係lunch嚟食,我哋lunch餐牌不嬲唔會俾汁嘅,如果你想食汁就要叫散叫餐牌
(上次我哋就係lunch嚟食,上面張圖仲有寫時間日期

我:下,但煲底無汁架喎(心諗:食 Sukiyaki 連個汁都分時段分餐牌?)
佢:你想要我可以照俾嘅 但唔建議加囉 一陣加多咗又
話咸唔好食就唔好啦

最後無水到連粒菇都仲係生

無耐後面個台情侶個女仔又係同佢哋講成個煲無汁
叫佢哋加多少少
個店員又係用返呢套說辭話「不嬲唔會俾汁,要食汁就要散叫餐牌同埋會咸
個女仔同佢哋講乾炒點食啊先死死地氣俾小小人
過多咗陣個對情侶勁大聲問佢哋加完都係乾水佢哋先肯一壺俾人哋

唔知係唔係呢間公司嘅policy要cut成本cut到連壽喜燒汁都唔俾人要人乾炒
台台客都要屌鬼先施捨啲啲俾人
真係唔怪得啲人飛曬去日本食都唔留錢係香港消費嘅
邊諗到食個sukiyaki連汁都要r
住得yoho就預咗啦你唔係以為自己係天龍人掛?你姓鄧?唔係就縮返入去
小同少唔撚識分?
依架識,thanks
香港食嘢真係好受氣
我諗員工都係俾公司指引過話啲壽喜燒汁越嚟越少叫佢哋減低成本
做壽喜燒都要擔心啲汁真係唔知咩玩法
呢間嘢開咗幾耐?
我諗佢完約之後就執㗎啦。
散叫餐有汁=唔會咸
Lunch Set有汁=會過咸

諗出唔條友係咪跌撚咗個腦
噏乜柒
圍村人都係入去YOHO食
新鉄板燒?
直接燒燶個鍋,侍應出聲就跟住話無汁啲嘢唔熟,變食燒肉係咁啦
唔滿意其實可以幫襯其他
唔太清楚客人你幾時食過有汁
但一向lunch set 真係冇
前線員工其實都係善意提醒
如果因為你搞到生意受影響要炒人
你過意得去?
D牛一睇就知平價牛街市最cheap果隻
重好意思叫壽喜燒
佳寶28蚊肥牛
咁為咗唔好變關家姐2.0
我都係留返去日本食人形町今半 留俾其他人振興香港經濟
好人好姐做乜喺元朗食日本嘢,崇洋媚外

師傅教你中式食法乾炒肥牛你又唔感恩
侍應為你健康著想勸你減鈉減糖你就良心當狗肺
想要汁咁你咪每日來回日本食囉 關我撚事
利申 員工
啲作風十足大陸人做生意咁,永遠計死數慳一個幾毫。之前大陸有個老闆見個客落醋多,出手打人。
真呀,用乾炒肥牛說好香港故事
果然係美食天堂
咁就辛苦你哋得返一個約嘅時間點樣同啲客解釋散叫有汁唔咸同lunch set無汁會咸
咁係你悲觀,我睇到乾炒肥牛帶嚟嘅鑊氣
糧照出 關我撚事 做少啲仲好
好行唔送
同佢燒燶隻鑊, 開勁大火燒2 小時
垃圾餐廳咁對客即係唱衰中國香港
壽喜燒汁都驚蝕既鋪,我已經唔敢想像佢d 肉會幾劣
俾靚少少既肉我驚佢執笠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞