想玩街頭健身應該點入手?

74 回覆
2 Like 2 Dislike
巴打住邊頭?近嘅話我可以幫下手,雖然我都唔算好大隻。
另外如果一下pull up都做唔到,可能係你上身肌肉唔夠,就要做多啲掌上壓先。如果本身做到幾十下標準嘅(唔係un下un下果啲),但係都係上唔到bar過唔到下巴,可能係你下身太重,就要減肥先

明明引體上升,最需要係背同臂
點解要做掌上壓
仲要咁多個巴打都講,真係望唔透

掌上壓都會用到背同臂
利申:我估
三個月
我由0下到五下既正宗引體上升
囚徒健身
巴打住邊頭?近嘅話我可以幫下手,雖然我都唔算好大隻。
另外如果一下pull up都做唔到,可能係你上身肌肉唔夠,就要做多啲掌上壓先。如果本身做到幾十下標準嘅(唔係un下un下果啲),但係都係上唔到bar過唔到下巴,可能係你下身太重,就要減肥先

明明引體上升,最需要係背同臂
點解要做掌上壓
仲要咁多個巴打都講,真係望唔透

掌上壓都會用到背同臂
利申:我估

無錯
姿勢正確係會用到
由其做EXPLOSIVE既PUSH UP
lm
樓上好多亂講

引體係 back 加二頭加 前手臂

掌上 係三頭加胸。

理論上,練掌上係唔會練到引體。
利伸:我未練之前,做到30幾下standard push-up,但一下pull up 都無

咁做掌上壓既時候,其他唔係發力既肌力都會等長收縮,類似係肌肉發力固定個姿勢咁
囚徒健身

囚徒健身個問題有人話progressions有時跳得太多, 尤其是係進階階段
同埋有啲動作個10級難度其實唔難 (例如單腳深蹲), 但有啲10級動作係難度根本冇乜可能做到 (例如單手倒立掌上壓)
仲有太譁眾取寵, 將舉鐵踩到一無是處 (呢樣靠自己判斷啦)

呢本野用黎參考下有咩訓練方法都還可以
入面D概念太主觀性
就算玩街健要進步都需要負重
要完全靠BODY WEIGHT既話局限太大
囚徒健身

囚徒健身個問題有人話progressions有時跳得太多, 尤其是係進階階段
同埋有啲動作個10級難度其實唔難 (例如單腳深蹲), 但有啲10級動作係難度根本冇乜可能做到 (例如單手倒立掌上壓)

以市面書來計,呢本算係最好
執行性同 本書既解釋得好清楚

雖然有部分係一般
但大部分都可以參考,自己取長棄短囉
囚徒健身

入面D概念太主觀性

呢本書係教你係無資源既情況下練出最強身體。
所以當然唔講負重啦
囚徒健身

入面D概念太主觀性

佢講解動作同解釋個度好客觀架啦
有理有據。比起好多同類型既書同教練,講得清楚好多。

係屌負重個度主觀姐
哩排想練pull up 但發覺個人太重(7xkg) 買左條resistance band未得閒試
我想問而家我第一組拉到12下,第二組已有拉唔返,相隔分半鐘,係咪我身體質素太差,無乜力量
我想問而家我第一組拉到12下,第二組已有拉唔返,相隔分半鐘,係咪我身體質素太差,無乜力量

同埋我feel唔到用背肌,隻手拉長距離多啲已經拉少好多下

如果你盡爆做到12下既話
就無可能第二組都做到12下
唔關身體質素事

如果你盡爆做到12下既話
就無可能第二組都做到12下
唔關身體質素事

身體恢復力量要時間
爆得愈勁要既時間愈長
囚徒到好多動作都要求做到好多下(50-150)先升級
網上有啲guide就話8*3就應該換難動作
你地覺得邊樣好啲

我覺得睇個人喜好姐
有D動作好似PULL UP咁好難做到咁多下
咁咪SET個目標少下數D LOR
但始終質量最重要
有冇人可以推介human flag program/progression?
囚徒到好多動作都要求做到好多下(50-150)先升級
網上有啲guide就話8*3就應該換難動作
你地覺得邊樣好啲

我覺得睇個人喜好姐
有D動作好似PULL UP咁好難做到咁多下
咁咪SET個目標少下數D LOR
但始終質量最重要

我有時諗, 8*3應該係最有效率既progressions
但係似乎完全忽略左endurance既訓練
定係可能去到力量有咁上下水平, 做到啲高階動作再做多rep

我自己依嫁都少做左耐力既訓練
有一排都有KEEP住做耐力訓練
但見個進步成效弱左就轉做力量
反而耐力方面又好左
應該每逢去到樽頸就轉一轉個training program
一黎可以比身體有唔同既刺激
二黎可以比自己調整下心態
始終樽頸太耐好影響自己情緒
街頭健身JJ 留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞