想玩街頭健身應該點入手?

74 回覆
2 Like 2 Dislike
引體上升,拉竿人旗

呢啲真係基本野

做唔到你真係返屋企打機算啦
引體上升,拉竿人旗

呢啲真係基本野

呢句真
引體上升,拉竿人旗

呢啲真係基本野

真的嗎!? 其實我肌肉量係ok 即係以女仔嚟講 但都做唔到引體上升 而家先知原來係體脂太高 屌 我都係做返掌上壓先
你有幾耐時間操???

3個月,唔好打我住

3個月其實都練到野嘅
不過問問先,你講個障礙賽係咩難度?有冇片參考下?
視乎難度,再決定回你「3個月夠嘅」定「返歸吧啦」

另外如果買書既,我比較推薦買本叫「你的身體就是最好的健身房」,比較多適合初學者既內容,囚徒健身我覺得比較適合有運動開既人

spartan race呀
好驚 其實我係咪都係「返歸吧啦」
https://youtu.be/1oDw8Wwrohw
周街跑👍
政府既公園應該有d 好矮單槓比初學者玩既 玩左個d先
萬事起頭難 如果你淨係想做到引體
試吓搵矮bar跳上去hold實再慢落 做reverse
再慢慢build up muscle 同搵道力點發
唔好鳩chok用死力 !!!!!非常重要
再詳細姿勢同其他動作自己上網慢慢睇
大把野吸收

如果真係想玩street workout
樓上個師兄無講錯 引體依啲真係其本野
不過每個人都有初學既階段 加油
引體上升,拉竿人旗

呢啲真係基本野

真的嗎!? 其實我肌肉量係ok 即係以女仔嚟講 但都做唔到引體上升 而家先知原來係體脂太高 屌 我都係做返掌上壓先

做inverted row la
睇youtube ,外國大把
香港咪barkids

點解要上黎問
啲人講得唔清唔楚又唔知有無fake
巴打住邊頭?近嘅話我可以幫下手,雖然我都唔算好大隻。
另外如果一下pull up都做唔到,可能係你上身肌肉唔夠,就要做多啲掌上壓先。如果本身做到幾十下標準嘅(唔係un下un下果啲),但係都係上唔到bar過唔到下巴,可能係你下身太重,就要減肥先
另外如果一下pull up都做唔到,可能係你上身肌肉唔夠,就要做多啲掌上壓先。如果本身做到幾十下標準嘅(唔係un下un下果啲),但係都係上唔到bar過唔到下巴,可能係你下身太重,就要減肥先

明明引體上升,最需要係背同臂
點解要做掌上壓
仲要咁多個巴打都講,真係望唔透
一下都拉唔到咪用慢落囉
跳上去下巴過槓大概既高度
慢慢放個身落黎

點解要做掌上壓

掌上壓咪臂囉,同埋引體上升好多舊肌肉都有參與,樓主又乜都唔知又唔去gym,最簡單建立到基本肌肉量嘅動作我諗係掌上壓掛。

點解要做掌上壓

掌上壓咪臂囉,同埋引體上升好多舊肌肉都有參與,樓主又乜都唔知又唔去gym,最簡單建立到基本肌肉量嘅動作我諗係掌上壓掛。

掌上壓頂多咪練到三頭

我真係唔知練到咩臂力

點解要做掌上壓

掌上壓頂多咪練到三頭

我真係唔知練到咩臂力

膊頭同二頭肌都有
掌上壓係最基礎既動作去訓練上身肌肉力量

不過的確同引體風牛馬不相及

你練唔到背,個背一無力,再多引體都係用錯晒力

引體係幾乎只用背肌發力既動作
其實我建議樓主可以做條片一開始果種先,建立左基礎嘅背肌再做離地嘅引體。
通常政府果啲公園有高果種槓就會有埋低果種
https://youtu.be/tB3X4TjTIes

spartan race呀
好驚 其實我係咪都係「返歸吧啦」
https://youtu.be/1oDw8Wwrohw[/url]

睇段片,比起肌力,我覺得耐力要求比較高﹙當然肌力要求都高,只係耐力要更高﹚,如果你而家仲係一下引體都未做到既,我驚你練得肌力黎都冇多餘體力同時間去練氣

如果冇咩運動基礎可言,但又真係有心想玩完全程既,建議都係預起碼一年時間去準備好啲,三個月太急啦,谷爆我驚你都做唔到幾個項目

有心唔怕遲,肯起頭已經好過好多人架啦 ﹙「返xxx」我就唔講啦,好似好hurt咁
健身方面,書嘅我係睇「囚徒健身」同「你的身體就是最好的健身房」呢兩本

「你的身體」仲有個手機app
https://www.marklauren.com/apps.html
裡面有晒各種動作嘅影片同唔同級別嘅健身計劃比你跟住做﹙不過個app係全英文,英文唔好既建議配本書﹚

香港團體/群組方面我就唔多清楚,淨係之前運動展嗰時見過有個叫「肌本野」嘅團體係玩街頭健身,啲人都幾fit
由做唔到 去到 做到第一下都差唔多要成三個月
掌上壓係最基礎既動作去訓練上身肌肉力量

不過的確同引體風牛馬不相及

你練唔到背,個背一無力,再多引體都係用錯晒力

引體係幾乎只用背肌發力既動作

如果正手引體 ,前臂都好重要
我參加咗個障礙賽要用好多上身肌肉,又窮唔想比錢去gym房,所以想試下玩街頭健身,應該點入手...?望住啲槓,我除咗吊自己係到我乜都唔識了....

一吓都拉唔到?

係,一下都唔得

買條拉力帶幫下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞