(Oscars 2024) 第96屆奧斯卡頒獎典禮提名名單直播討論區

120 回覆
8 Like 1 Dislike
https://www.instagram.com/p/C2d2HySrlfg/

Greta真係冇計
今年太多強手
Margot我反而冇乜感覺

大家點睇
笑死
法國Cesar Award
拎去參加奧斯卡國際影片既《味遊心窩》得3個技術獎提名,一個大獎提名都無
《墮下的對證》就有11個提名 (包括2個男配角)

法國揀《味遊心窩》而唔揀《墮下的對證》
據說係因為導演串爆馬克龍
同埋有知情人士話有人投票轉軚,兩套爭一票
之後想重新投票但被拒絕
Pot Au Feu之前睇咗
真係非常之一般
同墮下完全冇得比
未有機會睇晒所有提名作品所以好難俾意見
不過今朝睇CNN AC360都有講Barbie呢單野
佢地話有統計專家根據之前提名同獲獎等數據推算
Gerwig獲提名機會係77%,Robbie就76%
呢個百份比真係話snub係得話唔係snub又得
但係而家爭最佳導演同最佳女主嗰五個都值得提名
同埋就算margot入圍女主同另外幾個比都陪跑味濃
除咗Scorsese同Nolan外,
睇前哨成績, Gerwig同Payne同其餘三個入圍導演嘅機率係好接近,
其實對Payne無提名更加意外, 因為佢係5個入面唯一同時提名DGA, BAFTA, Critics Choice, 但當然唔代表係gaurantee一定要入圍,
今次再睇到奧斯卡對導演獎比較國際化, 例如近年濱口龍介, Ruben Östlund, Thomas Vinterberg 接連有提名,
啲film twitter至少留意呢一點先再講點解Gerwig會無提名,
不過呢啲言論同兩年前Spiderman: No Way Home無最佳電影提名差唔多,
講得出嘅人都係因為部戲票房高, 多人關注先俾面佢,
只係今次Barbie多咗班女權撚(連希拉利都加把口), 完全唔覺得oscar需要做呢啲嘢先算relevant (同埋今年提名電影套套都relevant, 唔明呢啲言論有乜建設性)

而snub嘅講法只要你覺得佢值得入但無入圍就成立,
只係講得呢樣嘢嘅人就應該講埋要取代邊個,
同#oscarsowhite一樣, 下下話要多啲人關注小眾, 用政治正確shift走哂對電影本身嘅評論, 同時又削弱獎項嘅競爭性,
咁不如索性學BAFTA咁加到6項提名, 導演獎shortlist係要一半男一半女導演就最diverse
今屆咁大競爭 相比之下barbie有份爭最佳女配都算係咁 認同你話因為套戲票房高先俾面佢講唔抵我覺得mario仲唔抵竟然無入最佳動畫

Whoopi Goldberg呢個回答十分合理
點解Mario無架
mica levi
Netflix 有錢
Johnathan Glazer 最佳國際電影坐定粒六
啲人可能名單入面有一半以上嘅戲都冇睇過
陳英雄慘成炮灰
https://twitter.com/GuyLodge/status/1750746146421846090?t=GXT278W6CWT5An-SFuUEJQ&s=19
比著冇提名嘅係Justine Triet 跟本唔會嘈得咁勁
入到咪又係陪跑
有錢又點 咁多年咪一套best picture都冇 仲要前兩年俾apple tv coda偷雞成功 反超拎咗頭啖湯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞