Business Analyst FG一問

71 回覆
2 Like 10 Dislike
啱啱諗起仲可以去試 FDM 簽兩年 trainee 博入 AIA / Manulife
不過中途走要賠錢
要見客
到時入去轉 team
甚至做兩年跳去另一間 big4
乜都唔識俾你做 consultant 味送死
做agent 賣保險
Logic唔夠好 冇code底
待人處事差 唔識搞好人際關係
真係好易比dev恰 又比user食住上
FG/冇底做BA真係要有心理準備
壓力唔細
唔似dev個班可以匿埋一邊dup code就算
應該睇你條路想點行落去?
BA後會做Product / Project
兩邊要嘅skillset唔同
Product 會傾向Business knowledge, Analysis, data, research
Project 會傾向 timeline , requirement gathering, planning
鳩噏到
你不如話考醫生
你無user background knowledge 係唔會做到analysis, 最多都係鳩噏
零售可以過40-50K都講得出, 你過嘢未?
其實係偏向想做product
亦都比較似以前讀書學既野
project 部分睇完師兄講感覺唔太熟悉咁
主要係想搵一份有上升空間既工
望住自己既朋友個個搵幾萬一個月又考到牌
覺得自己要努力下
但上網seach 又未係好有方向應該再去讀邊類型去進修/再考牌
點入行
精神病
你連big 4 都入唔到就收收皮先 🙏🏻
BA 入big 4 都係做project management
你係咪又行外人指指點點
Internal 唔洗見客
人工冇front role 咁高
你又唔係big 4 友係度鳩up
你唔識唔好亂講
咁就應該轉唔到了 🙏🏻
Irrelevant 經
一定有
End goal 係big4既話係咪直接take big4 offer算
係,由audit 轉好易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞