Business Analyst FG一問

71 回覆
2 Like 10 Dislike
小妹岩岩一畢業(文科生)就攞左個BA offer,MNC 但除左普通BA,快MR, sales 果d,有時會做埋BD既野,做左半年。

但因為今年公司岩岩到數講到明冇人工加,而我仲係contract位,唔知有冇得續約,就驚驚地去見下其他工

收左另一個industry 既MNC BA offer,睇regional 既sales ,用power BI 同tableau,睇sales trend, forestcasting,又係會做MR

睇返其他BA嘅工,呢啲skills好似含金量唔係好高,咁多位師兄師姐可唔可以俾吓意見?

想知道BA如果繼續做落去,要識啲咩skills最吃香?
名就好聽 入到去咪又係揼石仔
有邊份工唔係? 錢到就得
一邊做 一邊讀個conversion 跟住一路考牌 一路跳 就係咁
有咩牌值得考🙏🏼
睇你想唔想繼續呢行 可以就考CPA
想呀 但點解係考CPA ?
做得BA要睇公司數 有個會計師牌吃香啲
Mnc無咩前途
換位入FS

然後除佐ba要develop 多一個expertise , 可以係coding / account /其他
有in緊bank, 但好多都係做Uat testing, 有機會既話要唔要轉入bank做好?
太Junior 未定好要學咩,其他會有咩選擇? 唔介意學coding/acc
咁junior 咪做testing 先
唔通一黎做pm 咩
入到去再develop自己
梗係唔好入bank
你行果款係偏向 accounting/ data analyst 的BA
入 big4 著數D

入 bank 成世做 project management
曬左你
笑乜姐
唔係 big4 唔係mnc 點會有咁多資源玩 dashboard 同 data analytics

做 project management 果隻BA 依家已經去到飽和嘅時候
仲叫佢入去只係害左佢
請問你當初係點樣拎到offer?有做過相關intern?份工算唔算chur
呢款BA唔係就係DA咩?
咁點解唔去做DA
唔同
依款唔係就係整完個 dash board 就算
我既意思係留係MNC做 定係轉去bank做testing 呢隻Ba好
Intern有兩段,兩間big4但唔同service line
big4入咩類型既team好?照你咁講即係入去做幾年,然後考埋個牌再出黎做BA?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞