Business Analyst FG一問

71 回覆
2 Like 10 Dislike
梗係留係MNC 做好
Banking 個隻只係 labor intensive 的job nature
Banking 專做UAT都可以拎4-50K
唔講得你MNC有咩skill set咁特別
Coding可以自學但FS exposure無
做得耐熟banking product值錢好多
做就多野做
offer就唔會高
但佢一入 big4 考CPA 已經唔同講法
依堆位都可以過40-50k
入big 4咪即係行FS條路
FS core consulting極少opening 無咩呢類project
MNC client audit fee都斤斤計較邊會有錢做project
萬寧3-5年經BA出4-50K
我真係唔信
FS 入面唔係剩得你所謂的 core consulting
Data visualization 同 financial modeling 大把 project
我同意入big 4
但出黎都係瞄住FS個邊去行
出手高好多
CRM data 依家好多project 開緊
Medjohnson,P&G 甚至保險公司如FWD,AIA 都出緊40-50k 請緊人
做data ba...最唔吃香就係呢類
只係識溝通既programmer
Banking BA 好多40-50k 止步
但係做一個好嘅 Business Analytics 人工一定唔止40-50k🤣
FWD AIA咪FS

最大個一兩間MNC梗係有
但你exposure係唔transferable 因為通常只係行業龍頭先會俾到
唔同你FS可以跳黎跳去

而且你apple同apple比 FS入番GS MS 既
associate level 已經可以70K+
你指我依家做緊野既?
佢講果D叫 data analyst
除左砌 dashboard 乜都唔識
師兄想問問
如果本身degree 係Business administration and management, 做過幾年ins 前線+1年CS, 其實轉去做BA會唔會好難/我需要進修邊方邊會比較好,我見啲工都有提及到SAS個類
前幾年唔夠人做BA
D 鋪好鐘意搵做開 ops 同CS 的人入去做
依家飽和曬
無保號會咁樣請人去做 BA

唔介意做垃圾被人乞薄就去中銀
不過唔好揀錯 domain 出唔番黎
呢兩個都係big4 internal role
同你入in house做有咩分別
我都有咁既疑問 core business 係inhouse role 唔會接觸client
ins 前線係product定賣保險?
CS經驗irrelevant , 如果係熟product 同front to end 保險流程都有機會
interview都要demonstrate 呢樣野

真係想入行可以考個PMP 既
呢個牌我自己覺得好廢.. 有exp既人有無呢個牌都無咩所謂
因為真係exp最實際
但junior黎講都係一個differentiate自己過screening既方法
好人好姐去做BA

呢頭比user 屌完果頭比tech 屌,遲少少交貨project man 都跳出黎屌埋一份
PMP 佢考完都 claim 唔到 experience
同埋如果你係見到個 junior applicant 有 PMP
你都唔會見佢

要考唔該俾D誠意去考 LOMA 證明你識 life insurance
又或者 CIBA

不過依家保險 BA 除咗AxA
唔會請白紙
AXA最低級的 project assistant 開得14000
你又唔會入去做
基本上你唔會入到行

反而入銀行做 BA 仲可以去垃圾中銀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞