秦始皇造兵馬俑 靈感、技術疑來自古希臘

130 回覆
39 Like 13 Dislike
如果真係希臘技術, 咁就係用石頭, 唔係用泥俑啦
乜野弱智先會信石頭雕刻技術可以應用係泥俑燒
自己造唔到就話其他人唔得
希臘雕刻同手搓泥涌, 點會係同一技術
所以香港咁多智障被人呃唔出奇
本身係用真人
咁醜樣, 原來係同一技術
咒術真人
無必要同佢地認真講學術 cctoy逢中必反鍾意吹奏窪地論 任何中原嘅文明成就都一定係輸入

唔係話兵馬俑一定唔關希臘事 但按現有證據個機率係幾多 我當10% 佢地就會發大呢10%黎講 你話90%可能唔關事就會俾人屌

#50 呢啲仲好笑 三星堆先進還先進 但同佢有冇受兩河文明影響係兩件事
唔係話完全無可能 話唔定10年後嘅考古會證實到
但按現有證據我當個機率係1% 佢地會實牙實齒咁同你講呢1%嘅野
孔子孔魔燒毁哂所有上古歷史書

幾千年黎魔鬼的傳人不停吹奏孔魔吹到佢係完美無瑕嘅聖人

完全冇任何批評佢聲音
其實好簡單
一樣技術如果唔係外來輸入,你會搵到上一代技術稍微比今代粗糙嘅產物,仲會有兩代前三代前如此類推嘅舊產物,你會好輕易咁睇得岀技術發展嘅脈絡。相反,如果一樣技術橫空岀世,咁佢多數就係外來產物。

兵馬俑就係典型橫空岀世嘅產物,你睇其他春秋戰國陶俑,整到成pat屎咁,技術同風格同兵馬俑完全唔同,反而同後來嘅漢俑仲相似少少。
其實唔駛講技術傳承就咁講點解技術突然斷層已經好難解釋,點解中原歷代皇朝係得秦有兵馬俑,點解之後嘅漢俑唐俑突然劣化咗咁多,你話羅馬嗰啲都重有得解釋,真係成個三世紀危機睇住工藝雕刻技術慢慢退化,但中原一秦亡技術就突然失傳就好難講得通
好簡單,依家佛像都係馬其頓征服印度後,當地人參考希臘太陽神像型像化佛祖出嚟,在此之前印度係未有雕像
點樣變態法?即係女俑下面會有個洞咁?
連登討論一定立場行先架啦
晨早block咗火槍狗
對比古埃及,兵馬俑質素根本係bb班
智力零係講緊你屌完人港豬話唔洗經中間傳入,然後又話問返人你邊度講直接傳入???

定係講緊唔知文明定義係咩,9吹個高加索8000年前識釀酒係文明,然後人哋話未有文字,你就屌文字同文明定義冇關???
仲有其實希臘嘅文明早過中國出現-邁諾斯文明, 所以西方超越中國唔係幾百年嘅事, 係未起跑嗰陣西方已經起跑咗好多
今鋪真係stone撚咗
希臘都是中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞