秦始皇造兵馬俑 靈感、技術疑來自古希臘

130 回覆
39 Like 13 Dislike
你鏟平咗青藏高原?
最合理解釋應該係古希臘傳去波斯月氏嗰到,再傳去秦
你係咪真係識歐亞史㗎,你話希臘傳去波斯再傳去月氏再傳去秦就話合理姐
用學術嘅角度嚟講個標題唔一定係錯,但時事台就係俾唔到證據去證明佢係啱
飲杯竹葉青
睇吓衛斯理本活俑
俑本身係搵活人做
後尾先用石
秦始皇只係一個鍾意玩figure 嘅皇帝啫
我冇記錯兵馬俑唔係會刻埋工匠個名?咁點樣嚟自希臘
果時希臘化時代 成個中亞 印度都有希臘化王國
咁答咪幾好即刻明
隻傻西火槍兵係咁copy答非所問
條傻閪火槍狗好鍾意識少少扮代表
低能, 仿真根本係人既天性黎
為乜之後唔仿真, 明顯係當權儒家垃圾阻止仿真人偶啦
睇下孟子寫乜就知
個帝國keep到100年咁耐?
屌你老母
你睇下你答我段野講緊乜鳩先
更加證明你唔識歐亞史

嗰陣塔里木盆地住緊咩人你應好清楚啦,中間冇國家?
亞歷山大嗰時,希臘打到去印度北部
而亞歷山大最出名嘅除咗征服同馬其頓方陣,就係周圍傳播希臘技術同文化
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B8%8C%E8%87%98%E5%BC%8F%E4%BD%9B%E6%95%99
呢個就係希臘文化嚴重影響到印度嘅例子,而印度隔離咪中國,所以傳到過嚟有咩咁奇?
仲有古時其實已經好流行貿易,所以希臘嘢傳到過嚟根本一啲都唔奇
Greco Bactria同秦隔撚咗堆遊牧民㗎柒頭,係咁copy and paste唔知你做乜9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞