秦始皇造兵馬俑 靈感、技術疑來自古希臘

130 回覆
39 Like 13 Dislike
我冇否定過呢樣嘢,西域(新疆嗰頭)同秦有接觸好正常

不過條傻西火槍兵話由亞歷山大帝國一嘢直接傳去秦國就真係弱智囉,講到新疆嗰陣由秦國直接管轄,仲有秦人居住咁款
同埋嗰時戈壁沙漠無而家咁大,所以係唔容易穿過東突厥(中國人所謂嘅西域)的
佢覺得新疆自古以嚟係中國嘅一部分
四川應該係漢中
波斯嗰時已經俾馬其頓剷平咗
亞歷山大剷平咗波斯之後,後續都仲係希臘文明系嘅國家
SORRY 我無乜歷史學識
想問下古希臘同秦既年份係幾多同幾多年?
咁樣解釋通好多
嗰時嚟講,其實越近西邊,技術越先進
中史真係讀壞人個腦
咁就唔係直接傳入啦吓話
中原班友好食好住其實唔識進步
唔洗玩青銅
人類總是
冇讀過中學
又冇話直接傳到嘅,始終地理上有啲距離
但係技術本身傳到絕對唔出奇,甚至乎係好大機會

講真兵馬俑呢啲之前無咩人做嘅嘢,冇可能一嘢就做到咁靚出嚟,除非有人教

如果係自己演進,咁多數會有個進步過程,但兵馬俑好明顯係無,所以啲人咪懷疑極大機會係外地傳入
而咁橋嘅係,個技術只有喺希臘發現,所以啲人咪覺得係希臘傳過嚟
古希臘堆城邦係公元前800左右開始,秦始皇就大概公元前221年征服六國
而亞歷山大大概公元前3xx年打到印度北
所以秦始皇得以運用希臘技術係非常有可能嘅事
佢話傳去月氏再傳秦,你就屌佢港豬,唔洗中間傳喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞