有冇人戴緊蔡司鏡片眼鏡?

260 回覆
45 Like 22 Dislike
多數有折扣嘅眼鏡舖都係1500-2500人民幣咁上下,對比香港普遍平啲
淘寶配咗蔡司新清銳鉑金膜 計返港紙都要成千蚊
第一次感覺到戴眼鏡可以咁透光清晰
眼球望咩方向都唔會有扭曲感
以前係眼鏡88配成幾千蚊既眼鏡都比唔過
搞咁多嘢 比兩三皮做激光/植入式隱形眼鏡好過啦 屌打1.74 八軸 乜乜柒柒
眼手術真係未衝破到心理關口
你係唔係做咗?分享下
我原本戴1.74 果陣配副hoya雙飛球都幾千蚊 仲要側睇都仲係好撚多圈 把心一橫做ICL 而家日日換眼鏡都得 得罪講句貴嘅鏡片真係智商稅
植隱形眼鏡相對安全啲,因為可以到咁上下換
即係微創

切眼角膜嗰啲兩個失敗就係咁先
我有兩副smartlife, 一副有bg另一副冇,出黎係基乎一樣的
所以你視光師冇呃你,bg冇黃,因為zeiss stock coating 已經黃左
但點樣驗眼最平?
我都係諗到先返去配返副¥90-100
再拎住個度數去淘寶

同埋淘寶好多都係Duravision
得好少有靚鏡片而又同時啱款
試款帶上面都係舖頭好啲
(當然Seroxx果啲大路款就淘寶買啦)
醫保包每年一次身體檢查, 可以選驗眼
末代皇帝?
防藍光眼鏡係on9 全日帶住夜晚會瞓唔到覺
其實都唔多好
植入香港做無八皮都走唔甩啦
對上嗰副眼鏡用開防藍光 EnergizeMe
最近配新眼鏡 鏡片佢地都叫我用返呢隻如果唔係會好唔慣
想問clear view有咩特別

有時見sales吹撚到d鏡片比冇近/遠視既人睇野更清楚
當然唔係去搵鬥平既鋪頭
同樣正貨,大陸鋪頭係平過香港好多

定你帶個人情緒去judge?
你send自己到眼鏡上去?
太陽下既藍光冇問題

有爭議既從來都係個moon姐
不作他選
我配左副尋日開始戴,真係變左4K咁,不過要小小時間適應
係 我用返戴開既框叫佢配
香港俾錢驗晒眼再俾佢配
收貨之後再拎去驗眼到check副眼鏡話度數準可以日常戴
屋企有副舊Jins
換鏡片包香港視光師驗光$200

好奇一問
少咗藍光佢相對嘅互補色多咗唔係正常嘅咩?
睇錯葵司
日頭重會係咁中眼瞓
配過一次用咗個零月就轉返冇藍光filter 嘅眼鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞