[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (138)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
老seafood
出輝,死球叫周緣德斬,柒係柒啲但至少唔會斬唔起
何信賢盼球員盡情發揮

晉峰上場領先兩球下反負標準流浪,總教練何信賢承認目前出線形勢相當惡劣 ,但樂見球員一直未有放棄,希望今場可延續鬥志,收窄與「藍鳥」的差距:「傑志後備兵源充足,即使冇咗班港隊成員,我哋都唔見得有優勢,希望年輕球員盡情發揮,目標係起碼和到對手。」「何Sir」又透露3名新援梅田小太郎、金賢昊及李倫權均可候命,惟他們因停操多時,比賽狀態僅得6至7成,盼能夠寓賽於操。

傑志早前擊敗強勁理文,捧走「香港超級聯賽會盃」,為新一年打響頭炮,暫代主教練金東進(Kim)指球隊目前士氣高昂,返到「賽馬會菁英盃」盼能延續勝軌:「我哋同北區及流浪都咬得好緊,今場波對爭出線好重要。唔可以睇少晉峰,佢哋之前贏過理文,而且有又補充咗新球員。」陣容方面,除門將保羅繼續缺陣外,查理史葛亦因傷上陣成疑,新兵拉美治則很大機會未能趕及註冊。

賽馬會菁英盃 晉峰傑志九龍灣正面交鋒
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240112/bkn-20240112210412512-0112_00882_001.html
佢都啱嘅,而家邊個入藉中鋒有佢咁大隻又技術靈活
當初叫佢入港隊嘅人係咪kkl?
咁屌茹子呢
佢又唔算屌茹子掛
波牛講野大聲姐
屌佢憑咩入港隊都唔算屌?
你試吓陳七係屌梁細佬佢會唔會咁講
浦和紅鑽借到羅馬球員
笑撚死講嘢大聲
好!
明佢點解護住細佬話佢唔係屌緊安達臣
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240112/bkn-20240112205624473-0112_00882_001.html

賽馬會菁英盃 均業北區標準流浪不敗對決

周六(13日)「賽馬會菁英盃」上演多場激鬥,當中B組前列大戰,均業北區於斧山道運動場硬撼榜首標準流浪。兩隊目前同屬小組不敗之師,流浪雖位處榜首惟只多北區3分,勝負足以影響出線形勢,為爭勝雙方必無保留,球迷等睇好戲!(on.cc東網周六下午3時按次收費直播)

均業北區上場「賽馬會菁英盃」以3比1勇挫理文,終止各項賽事3場不勝頹勢,繼續於小組保持不敗。主教練梁志榮坦言感覺「鬆一口氣」,證明球隊有能力與強隊抗衡。北區賽前踢少一場下落後流浪3分,「細榮」承認要出線不容有失,希望球員不要自滿,繼續保持爭勝決心:「流浪實力一定喺我哋之上,由開季到依家佢哋入咗好多波,幾位前線球員好似『樂仔』(劉智樂)差唔多每場都有波入,球員防守上要更加集中。」

前鋒朱偉鈞上場相隔約3個月後復任正選,他呯價表現尚可接受,至少做到教練賽後要求,又指隨着近期比賽變密,狀態正不斷提升。朱偉鈞又提到球隊出線仍有希望,希望年輕球員繼續「畀心機」:「都想入到4強甚至決賽,始終之前踢愉園喺決賽輸咗,希望幫我完成捧盃心願。」

標準流浪上場戲劇性以3比2反勝晉峰,繼續力壓傑志排小組榜首,今場面對出線競敵之一的北區,總監李輝立(Philip)預計十分難踢:「北區實力係唔錯,對強隊都可以抗衡,但求唔好失分先,始終佢哋仲未對過傑志。」陣容方面,新兵歐陽耀冲及盧美菲亞趕及註冊,今場可以候命,惟首席射手伊巴謙因累積5黃停賽。

年僅19歲的翼鋒梁凱俊連續兩場擔正,惟他指發揮仍有進步空間:「有時自己攞完個波後反應太慢,搞到攻勢斷纜,要多啲現身攞波,配合番球隊戰術。」他希望今場對北區可以達到教練要求,並嘗試爭取入球及助攻,幫助球隊全取3分。

均業北區 4-3-3

16張桂華
2張俊軒 3柏度 6葉卓文 4韋法頓
99陳浩嘉 22劉君正 11肯迪
9羅港威 13朱偉鈞 27林樂勤

標準流浪 4–3-3

13陳冠燊
12盧均宜 4金旻奎 23林堂真 17龍梓軒
25梁凱俊 5林遼太 10林嘉緯
7劉智樂 9盧美菲亞 44神田夢實
咁又係
可能真係踢得差掛
屌一兩句都要學識handle嘅
屌細佬踢得差點解唔得
球場表現點會唔屌得
咁敏感呀上網講一兩句又話屌
羅馬要趕佢走又唔可以放係歐洲
井多少少。
大戰當前 擾亂軍心
福保羅踢足90分鐘都唔會差腰又點計
背身唔得唔計
借半年 應該一到夏季轉會窗就俾羅馬賣走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞