其實有冇人同我一樣理解唔到樓換樓嘅概念?

60 回覆
13 Like 37 Dislike
唔係full pay吖嘛,你用只俾1成首期,供9成嚟計便可以,

水鳩你買樓就只係計你夠俾首期,之後嘅供款,還幾多AA係無責任幫你諗每月夠唔夠錢還,佢嘅責任只係去到你夠俾首期唔會撻訂,收佣byebye
樓主assumption 都有錯,樓唔會每一間都升/跌同一個absolute value. 細單位升左200, 可以大單位升左300,反之亦然。

而就算樓價跌,由於你自身既人工, 又或者你供左好多年樓,賣左又夠比大樓既首期,咪換得。
樓主忽略左供供未來收入/儲蓄的增長能足以能佢地樓換樓
貼錢樓換樓,唔明咩?

唔明點解要貼錢先可以換間大的
去申請公屋吧 做樓奴好慘的

先煩緊吉出黎果幾間房點用
完全唔明啲人點解諗樓換樓
其實要係十幾年前買落個堆,先做到呢個效果
因升幅係最少一倍咁上

如果淨係升得10幾20%,其實可能換樓既雜費都唔夠比
樓換樓既概念,其實要基於一個穩健升市,同埋低息或穩定息率既環境下

只有在升市環境下,舊個層先可以套現到充足既資金,去比你換更貴既樓

而新樓舊樓按揭既利息亦不能差太遠
如果唔係,就會好似樓上你咁講,好似供極都供唔完咁
因為頭5-10年個利息比例係佔最大

如果換樓後利息仲要高左,好似近一年咁
你睇睇最後利息條數會大左好多好多
AA狗講架姐 咪當真
反問佢一句 你手持幾多棟
咁好搵佢借爆買樓退休收租炒樓啦 係度cold call 好撚過癮咩
簡單講就係,樓市回報好過其他資產(同等風險)

樓作為資產,必然要用投資角度睇
層樓佔你總資產一半(更多人係八成以上),你同人講當消費/支出,根本講唔通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞