其實有冇人同我一樣理解唔到樓換樓嘅概念?

60 回覆
13 Like 37 Dislike
樓換樓呢個行為唔係賺
而係你買到更大嘅槓桿
咁你想換個層樓係咪都係貴咗呀?
賺咗係邊呀?
有閒錢
我個問題咪就係換樓蝕囉

你第一句答唔好換,淨賣咪得囉
你講咁多句攻擊嘅說話都唔係答緊問題,有意思咩?
可以咁理解
因為倍升先有呢個概念 但實際唔多人做到 好多係一層住過世 炒樓班友先一變二 二變四 計好晒潛力同週邊發展 有倍率升先得再加埋租出 咁樣搵錢
得一層好多時唔會到啲乜 除非好有眼光 18-19沽咗 而家租緊等買入
個玩法係咁,啲人借錢買樓

你用1球買個4球單位,結果10內年就升到8-9球

你賣咗個單位,有幾百萬cash,然後人工又高咗,夠供過千萬單位
咁你唔換咪賺囉
邊個逼你換啊 死傻鳩
租樓吧
每月1萬, 包差餉地租管理費
1年12萬.
用啲時間去諗吓點樣拎多啲錢出嚟填返個跌價換靚樓啦

唔好晒時間屌我蠢嚟自high打飛機啦
要填啲咩???填邊度??
填滿你老母個小穴?
樓價同人工隨著時間升,變相你可以afford到更高價既樓,賣左而家自己層樓就會有大舊啲既首期,供得起之餘之後亦都唔洗供得咁辛苦
可能第一層樓比1成首期供9成
10 年後賣樓既錢 (扣返未供既按揭) 可能夠想買嗰層樓既3成,變相供7成,但係住大左
我諗投資考慮係有錢唔止買一棟既人? 或者係買新樓第一張價單,本身低過市價入市,賣出去賺嗰截都會比同屋苑既人多
中間仲可以轉按
拎啲錢出嚟投資其他嘢
Ching你好有型
你排到公屋未?申請張白卡會唔會排得快啲
呢個出名房台智障

佢話粉嶺名都飛的先去到粉嶺站

唔夠人講就話人住公屋鋪報紙食飯

下次ching唔好覆佢啦
Okay blocked
1房換2房 / 2房換3房
都係樓換樓,有需要咪換囉,無得用賺蝕去計較
個個case 都唔同,可能想換新啲大啲/地鐵沿線方便就腳,咁係咪叫蝕咗?
20-30件前低位買入1-300百萬
之前賣貴幾倍 咁咪直接換/補錢/供囉
呢期啲人個個上哂頭唔知點解
升就係對沖
跌就負資產冇得換
其實係果d籮底橙盤冇人要,
果d AA想去貨就話買住先供住先?
你未供完都可以去諗大D的槓桿
事實係就算唔理升跌你換好D的樓都係要畀多D
不過你本身個本冇咁大就玩唔到呢個GAME
主要係上面條弱智啫
其實你唔需要理解

去租樓就無煩惱,租樓日日賺錢。
住納米樓 / 1房點會係符合現實能力嘅方法?
點解咁多人反感係因為喱啲降低生活標準嘅樓都有人收貨
同助長降低香港生活標準係無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞