歐錦棠大爆TVB高層方針 唔使揼本拍大製作:咁嘅思維仲有咩進步

132 回覆
146 Like 13 Dislike
真,呢排睇返縱橫四海,個cast真係勁,又拍得好
係中間周海媚條線有少少煩膠
Old seafood 笑人地大台老屎忽真係人唔笑....睇條友之前拍d大鄉里出城去日本,恥笑人地日本落後既 YouTube 片睇到人勁老尷,無稿,無剪接,無對焦,純以為自己爆吐就會好吸引
宜家對手係全世界,唔係以為你贏到亞視就得
全港就誇張d
身邊得不問世事嘅港豬朋友有睇
點解唔覺佢講同周星馳拍食神嘅嘢
冰上漣漪
01 會唔會太慢呀
啲片都成個月
「大地恩情」有一個情節係有一家人隻耕田牛俾饑民搶來宰食,苦主可以做乜? 喊住咁食埋剩番低的殘餘肉,就係唯一可以做的事,邊度可以去申冤? 有人會主持公道? 極震撼人心,因為表現出一個冇法治的社會,好多的不公義係無可奈何要硬食,對我呢個一直處於法治社會的人可謂大開眼界

總之就覺得,上世紀的劇,俾人覺得一種人生變幻莫測,峰迴路轉的感覺,而人係複雜的,而要追看劇情,是費心神的,是有心理壓力的

我覺得,而家的香港電視劇比較脫離現實,佢地描寫出的世界觀係比較一面倒,例如笑中只有笑而無淚,恨惡中只有恨惡而無愛,人是善則無惡,惡則無善

唔知大家有有察覺
https://lih.kg/2033749
梅小青係咪都係炒橋上位
好似前幾日又有佢
打天下1 牙談好正
TVB明顯已經唔揼本過以前好多
VIU仲要明顯再慳皮過TVB起碼一半
所以依家啲人係兩間都唔睇
連登仔仲幻想緊收視率無用, 人地上網睇
根本就兩間都無人睇, 依家啲人都唔睇電視
打飛機打到跟政府講沉默大多數
viu賺果啲全部mirror到黎, 啲垃圾節目縮皮過TVB果啲起碼一半, 成本極低
李小龍天字第一號fans?
定係星爺?
就係因為佢翻拍大熱先死 夠膽死搵anal做安孝燮個角色
喺連登總之「消費」以前嘅事就唔得
其他片睇唔到
如果眼界只係同本地電視台比,就梗係錯唔哂,尻拍都係咁多收視。

但係tvb原本咁多資源,就好應該放眼世界啦,開拓下東南亞,星馬泰台市場,
唔係話搵番tvb d人拍劇喺當地播就開拓市場,係可以在地d, 聯合埋當地制作一齊搞,好似makervile 都會投資「八尺門的辯護人」,
而家tvb就一心開拓既市場就大灣區
一早話撚左搵鏡狗翻拍會好趕客
但Viu就係唔信邪
黃藍Viu都係
黃Viu靠入同投資原創韓劇吸客,做大東南亞市佔
藍Viu買二三線平價韓劇攝黃金時間,慳到唔少用黎拍自家劇但回唔本既無謂支出
仲有Makerville果幾隊男女團都係抄韓國做起

所以咪話佢地成間台都係靠韓流搵食
最鐘意人在江湖,講馬氏兄弟跛豪肥波,劉江做搞笑版跛豪超正,喺Youtube 睇晒60幾集
https://m.youtube.com/watch?v=iyEJt88fbiA
亞視:我呀sir係隻鬼

cctvb: 網中人,大頭綠衣鬥疆屍等等

小學返下午班 早上就係睇呢啲舊劇 好正,好回味

而家買大陸劇黎播 經歷由興盛轉衰
台灣嗰套包青天,
當年係 TVB 買返嚟播先
之後亞視再買番嚟一齊播
跟住有啲單元, 亞視搶先播

所以包青天呢單嘢, 係亞視跟 tvb
2024 年仲拎電視收視出黎J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞