歐錦棠大爆TVB高層方針 唔使揼本拍大製作:咁嘅思維仲有咩進步

132 回覆
146 Like 13 Dislike
不過又唔係多資源就一定好

佢食正多資源既年代搵到幾千萬就梗係咁講

而家問題係資源錯配

錢去晒少數人個度

而個少數人又唔會令樣野變好
智叔做公孫先生但狄龍做包青天真係

仲有今日睇真啲 VS 城市追擊
其實都唔使擺咁多資源落去拍,我哋求其拍啲嘢出嚟都有人睇。

呢句野以前有人訪問周梁淑儀,佢話佢做緊TVB個時已經係咁
前排作講亞視呢
無線播還3 股巨基個套仆左街要轉時段做好似係香港電視屎上黃金時段第一套要腰斬既劇
亞視行先二三十年
你當輪流轉係咩
陳志雲只係總經理
揸旗嘅係六嬸
戲劇部由620、珍姐話事
最多都只係做到《志雲飯局》,或者捧男藝人上位
大方向改變唔到
bingo 就係咁
你指黃viu?
2018離巢
2024講返2018既野
真係要靠tvb做流量密碼先有人睇
見《情深深雨濛濛》成功,又有古巨基主演,以為好掂,實際上當年《還珠格格》已經過氣,加上編劇瓊瑤無論係自身行為以及其作品都係好惡頂,收視差真係抵死。
事實上tvb直播atv收視都應該高過atv
偏偏到咗2024都未改善2018嘅劣勢
仲有肥貓正傳 我來自潮州 細個嫲嫌嫲好鍾意睇亞視 佢仲成日叫麗的 大個先明
Viu係咪叫揼本拍堆垃圾
用收視率比較,已經追唔上時代。我自問唔算後生,但我用電視睇嘢嘅時間(包埋用電視上YouTube,睇Netflix、D+... ),都遠低於用手機、電腦、平板去睇嘢(唔計工作)嘅時間。

後生嘅,我估更少會坐定定去睇電視節目,除非直播體育賽事…用電視收視率嚟計算個節目嘅市場滲透度又幾高,其實都幾戇居…

某啲YouTuber嘅頻道,可能睇嘅人仲多過cctvb…
係無本拍垃圾
咪就係 同埋收視轉到去錢先有用咖
但係tvb高層d思維咁柒
拍大製作蝕得咪仲甘
佢啲片除咗講TVB 其他都冇人睇
on9
大環境唔同晒,多埋串流平台
又有社運疫情,電視台都轉緊型
好難直接比
成日學啲老野話當年
j2一班後生仔同新節目啦
其實我見你逢親講電視經就成個專家上身
一邊話點好睇,一邊又追緊大台劇
但係又唔係真係咁清楚啲料咁
算啦,娛樂黎咋
話你戇鳩驚你嬲 人哋規模同國務院點同 viu狗其實諗嘢有冇用個腦
同佢比夠做啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞