歐錦棠大爆TVB高層方針 唔使揼本拍大製作:咁嘅思維仲有咩進步

132 回覆
146 Like 13 Dislike
以前亞視無咁廢
麗的早期得,有堆青春劇喺度。亞視嘅話勝者為王打到大時代仆街,還看今朝又係
流住netflix血
大地恩情已經係啦
其實佢都走咗好耐啦
就算係咁,都以前既事
講到好似而家既事咁

吓吓出佢新聞都TVB前,TVB後
多咗啦,柒晒啦
收視率係ViuTV自己參加 證明有參考價值
就算Internet viu都係比TVB大炒 蝕錢賺錢問題你睇返兩間公司嘅結構 製作規模就知個分別
同一套戲但係唔同集數,諗到呢點真係勁
仲有00年代既世紀之戰

最勁係搵香港3大才子今夜不設防
之後cctvb又炒

今日睇真d,城市追擊
紅邊樣炒邊樣
Tvb不嬲係咁
Viu賺錢又唔係因為電視節目受歡迎而賣到埠
主因係佢地sell偶像歌手吸廣告同唔駛養咁多人,拍咁多劇集

再者你話依家經internet煲劇
望埋上面search trend張圖就知Viu作為電視台有幾小眾
都係果句,Viu到呢一刻都好靠韓流幫佢地搵錢
靠自家製作既話,真係多多錢都唔夠燒
市場問題
佢一條友拍YouTube吹水其實好多野都講
不過係一講返無線啲VIEW數先多
你講緊既係幾多年前既TVB?
去咗平行時空
麗的最勁係由麥當雄蕭若元揸旗嗰陣,十大奇案、大家姐、人在江湖呢種題材無線根本唔敢拍。到後來天蠶變天龍訣幾部程小東韓義生做武指嘅武俠劇,完全屌打無線D老土嘢
根本個主業係做經理人公司

個電視台只係副業
浮生六劫,大地恩情
https://www.youtube.com/watch?v=vhyAeTg-xw0
到今日我都會聽戲劇人生
所以咪話如果Viu好似TVB拍咁多劇
隨時蝕得仲甘
90年代仲有精武門
捧紅左子丹
所以你咪永遠做唔到高層囉

成日都多多埋怨

打工仔最撚叻就係叫上面洗錢乜乜乜

洗左錢拍番黎就一定會好?

今次今日主因唔係佢d劇唔得

爛船都有三分釘,tvb老人台唔使理你啱唔啱你口味

啱d 公屋師奶大媽睇就係最闊的market
你以為你連登仔係社會上面最大一班人咩?

死因
一來時代改變

二來真係政治原因唔再睇
佢梗係無睇過依家Viu 既製作
viu同tvb咪一樣

套套劇放mirror入去吸fans

但係劇情就垃圾到仆街

依加套法與情得一個360

反而好返啲

仲有dada
仲有幾啱呢,
係咁勁就唔使年年咁蝕法
拍閪野都算。之後仲要講香港個市場細一定要依賴大陸。
你睇你依家依賴成點ATVB
咪由佢地吹
反正我兩邊都唔睇
最尾果段 吹大左
教埋 王維基 做生意

hktv 當年無人,叫你過檔 俾臉你問下你意見,廖化作先鋒咋
你就以為自己真係 廣播界鉅子

說:「咩都話Yes呢,我會卻步,結果嗰次我冇簽到。我就留喺TVB,加人工又加得幾好,證明咗一樣嘢,有競爭先會有進步。」

有競爭先有進步你明唔明自己講緊乜
明明一開始你就講岩:tvb 就係無競爭,靠慣性收視 訓住羸 推d 垃圾先 慢性死亡

而家又話有競爭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞