yoasobi紅白原來唔肯擺完整版上youtube 難怪JPOP比KPOP屌打啦

205 回覆
970 Like 28 Dislike
係關事嘅
電視台會因為youtube view有收益
其實韓國電視台嘅youtube都block咗韓國
韓國人重溫音放係上Naver
但問題係nhk係直頭避開版權大法、分紅問題
NHK電(視)台高層封殺

發現到原來唔需要靠呢d大型電視台宣傳都可以繼續紅

日本版翡翠台
上b站睇…
自己平台=日本地區限定
屌你明明可以放上YouTube會員俾外國人睇埋一份
點會唔關事
上台伴舞嗰堆韓團是旦一個唔肯你都冇得上
呢首唔係跟動畫
稀罕
不如放埋英超西甲意甲上YouTube 俾你睇埋好無?
無話憑咩 咪繼續咪能擺囉
反正呢方面點都追唔到韓國架喇 留返NHK自己係屋企打飛機
唔單止音樂,漫畫都係,依加日本最大漫畫app 係韓國kakao , 日本仔啲出版社內鬥唔肯統一電子漫畫平台,依加比韓仔食咗個市場
Back number
COLLAR《Gotta Go!》Official Music Video

COLLAR
33K
Views
Apr 29
https://m.youtube.com/watch?v=gR3jaxz3-eA
kpop咪仲嘈,同埋啲melody一聽就知係kpop
冇咁耐,係同一個音樂節目播到一半左右就開始upload開頭出場嗰幾隊
嘈唔緊要, 悶撚到.

new jeans d 咁嘅level 嘅drum and bass 舞曲都話innovative

而家d人耳仔真係有事
第2大嘅LINEマンガ都係韓國Naver旗下Naver持有股權66.6%
呢樣只係其一因素
更重要既係韓文本身就好易夾到千萬種曲風
同一首西方人班底作既K-pop曲填返日文詞已經比原版韓文少一大截聽眾
韓團出既原創日文歌同中文歌比起韓文歌同樣又係少一大截聽眾
證明韓文歌的確受眾過日文歌

所以香港走韓系啲偶像團冇一隊出到首大眾hit歌,只有少眾人支持
而K-pop自從通關後又多返人聽
成件事相映成趣
咁多明星,有機會衝YT 2024 top 10 views
NHK 唔識國際化等死
買碟先有MV睇,俾隻DVD你,得 576p 畫質
NHK立場問題
根據日本《放送法》,NHK是為了公共福祉而建立的放送單位,不帶有營利目的,靠向民眾收取「收視費」維持運營,因此NHK不需繳稅,也毋須遵守日本《公司法》。
有人逼你睇咩依家?
靠collar
kpop正式黎講其實唔覺係一個genre
佢地只係講韓文既pop
話有咩特色就應該係用黎"睇"多過"聽"
jpop真係另一特色genre, 同樣編曲你換左廣東話唱都好jpop唔啱外國人口味好正路
Yoasobi某程度上出圈都係因為多左唔少外國主流元素入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞