【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (33) Asia Tour | ZEPP TOUR

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
咦同香港台灣個 list 唔同
有幾首呢度d fans 好想聽
好似
竟然都只係多5首
根本 clockenflap 就係超級抵睇
一入あの夢をなぞって嗰陣見啲新加坡人好high
但估唔到冇heartbeat

同埋星洲場又唱成個半鐘呢
專場expect 有22首歌
唱死人咩
heart beat 其實要有埋 choir 先夠 feel
但又好難預期觀眾唱到
其他歌手係呢個數
係ayase啲詞太密
YOASOBI d 歌詞量會唔會一首等於人地兩首
當順便去埋新加坡玩就ok嘅
本身expect兩個鐘
點知連埋encore都係個半鐘
至少有首半
其實佢香港都開preorder咪好

電光石火都係個半鐘
我諗都 standard
感覺電光石火現場有多啲互動,好似多個個半鐘
好想聽現場heart beat
又無アンコール…
因為未睇過佢哋專場live所以無乜概念
個半鐘non stop咁唱其實都算係咁
我想聽アンコール多啲
私心想聽埋ツバメ
賣呢種先有啲玩
沙灘巾啲人當披風
前排Youtube拍左幾個shorts 係搵d Pokemon公仔出黎跳舞跳Biribiri
之後叫人一齊拍片跳
我估佢想好似idol咁靠Shorts紅
我睇左接近一個月都冇人拍
然後呢一兩星期突然見到好多片跳Biribiri
但下面打tag全部都有 #PR
Biribiri係咪唔掂到要俾錢人拍片
有冇 link?

btw「idol 靠Shorts紅」呢句好笑
Sor唔知點形容個個現象
但真係好多妹豬冇聽開都拍片跳舞呃Like

https://youtube.com/shorts/BpTtZj9NYH4?si=b5g7BI3XcpTOZ-bH

呢個係其中一條
你撳落右下Biribiri封面就會見到用呢個音源拍嘅Shorts
大部分都#PR
朱紫都係啱啱12月出新DLC
任天堂搵BiriBiri幫手宣傳都唔奇
日本人用 pr 個意思貌似係推薦 / 自薦咁用法
等高手解答
99% 唔係香港呢邊個理解「PR 公司派 job」咁
如果真係派 job 點會咁 on9 寫出黎
更何況 YOASOBI 基本上冇乜宣傳資源
出晒名

至於 idol「靠 shorts 紅」呢個講法係因果倒轉
係因為首歌本身紅
d 妹豬先會一窩蜂用黎做片
佢地期期都會換歌
所以 idol 屠榜都有分 tiktok / billboard / streaming 之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞