相比00後 90後啲女真係好撚on9

295 回覆
1200 Like 1275 Dislike
90後好多剩女
你點知佢婚前開放
每個年代都有勁人鳩人

80後 一樣有人撈好好霉
正正常常大學畢業 都應該買到樓
但都見有剩女情況
外加比養兒防老父母困死左
另外當年大學學位唔多
競爭少過後面 上位係易d唔睇學歷 (/之後補)

但因為年紀 依家有想移民的 係唔易

90年 勁的 可以好唔錯
一黎母語教學迫走左唔少人 去ischool/出國
二黎90後父母開始開放d 唔少都比仔自由度
加埋果陣又開始有上網 都叫做係開始接受到新野
但普遍都有上一代傳落黎的保守思想
所以我諗90後 差同勁的分野 其實大左
比較唔勁 同 屋企差的 真係走又走唔到
生活條件又唔好 仲要黎緊睇香港環境咁...

btw, 90後減肥熱潮 真係禍害全世界
諗出黎的70/80黎 應該拎去打靶

00後就真係globalization後的一代
internet幫學野好多 又勁多資訊 補習之類
普遍open d 亦open to new stuff
無咁保守
同埋呢班人父母都理論上好些少 無咁傳統
再加出生率低 plus 大學學位增加
外加出黎就2019 有晒條件移民
其實真係叫3代中 最唔錯的一代
係移民果下初期要靠屋企
但比較差 同 要留港的...
捱得應該比80/90廢果班 慘同長

真,80尾90後史上最垃圾既世代

集所有世代缺點於一身世代,又食哂新舊世界發展既屎,完全享受唔到新舊世界發展紅利
90後被清算嘅時代到了

當年係咁批鬥80後
你好似一次過概佸曬我想講嘅所有嘢
好想做00後
波大淫賤
90後好撚多單身八婆一堆堆圍爐
個人又乾又黃思想又負面功利
成日以為自己女權新世代 好有能力
垃圾90後
想講我呢排上網學嘢真係
諗起真係比以前細個學嘢快好多
去學學術嘢又有chatgpt
完全唔使問老師唔使出去買書
去學結他唱歌又有大把教學
細個嗰日又唔識得護膚跟住依家上網睇
原來好簡單
細個仲用暗瘡針清暗瘡 搞到流曬疤痕

基本上係唔止一大篇又長又尋氣既教學
而係有人幫你分類曬 話埋畀你知乜嘢方法最快
好似俾埋賣嚿飯喺你面前睇下你食唔食落口咁

跟住我嗰陣啱啱出嚟做嘢去做gym 都冇乜資訊做到錯曬
而家上ig呀youtube 616reel 都大把飲食資訊呀點樣做姿勢正確同錯
90 後都已經開始變阿嬋啦
00後啲女仔唔知點解friendly好多,普遍都有禮貌

90後女講句野都以為人地想溝佢態度閪撚到仆街
真佢哋性格好放 乜都可以同你傾兩句
90後嗰啲串到同佢講一兩句就閪口閪面
依樣冇得輸
80後同埋90後都係垃圾
00後啱啱讀完大學 有錢又有波

80,90後跳樓重刷啦
90後真係慘過食屎 呢樣真
唔上唔落
過多幾年就可以清算埋垃圾00後
利申10後,今年中二
00後心態已經變咗點解要喺香港買樓
智商稅
駁唔到
佢地心態係搵到錢就去下旅行算買樓根本就戇鳩
90後啲連登仔唔識溝女 成日批鬥女人唔守處
00後普遍識打扮好多 思想開放啲又同女仔玩得埋啲
係,我大個左睇yt 先知a~z都讀錯哂

所有唔識既野yt齊哂

依加網上大把人生攻略online ,啲老母都識買補健品畀細路食等佢地生得高啲,小學時又帶佢箍牙又盛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞