踢爆日本樓陷阱

72 回覆
26 Like 0 Dislike
死嘈爛嘈支那人炒貴香港D樓, 自己就走去炒貴人地果D
香港人係咪低賤到咁

其實兩班人黎,咁難明咩
14年嗰時手頭有80萬唔買香港樓走去買日本樓賺租金回報,呢啲咪有見地囉

日本樓講回報真係得啖笑
80萬買扣哂必要費用
廿年回本

到時層樓值返廿零萬
14年嗰時手頭有80萬唔買香港樓走去買日本樓賺租金回報,呢啲咪有見地囉

抵佢發啦
btw 條友好似做IT
不過呢十幾年,身邊都有唔少人叫我幫手搵日本樓,實單確係吸引
但我bam 左9成走

收兩年租先賺得十萬八萬 仲要未必有人會租

抵佢發啦
btw 條友好似做IT

冇咩主見結果畀人水左,仲話有咩事就賣左兩層樓走
14年佢入市嘅話而家fat fat啦
火燎森靠班水魚搵食既嘛

收兩年租先賺得十萬八萬 仲要未必有人會租

人地用Google Map睇過樓同附近環境,識計實際回報率,仲諗埋有咩事就賣晒兩幢樓走,我地真係識條春咩
隔山買牛易墜陷阱 海外置業投訴飆兩倍

香港樓價升幅驚人,不少港人在香港置業無望,轉向海外買樓,物業遍及日本、泰國及英國等地,希望「買塊磚頭保值」。但人生路不熟,加上有語言障礙及法例不同,「隔山買牛」容易墜入陷阱。消費者委員會數字顯示,2013至15年消委會共接獲35宗涉及海外置業的投訴,主要涉及銷售手法、損失、金錢糾紛及合約條款等問題,其中單是去年收到的投訴已達17宗,按年升近兩倍。

消委會回覆東網指,去年收到17宗港人海外置業的投訴,其中71%涉及銷售手法,按年上升三倍,其次為送貨延誤及終止合約問題,分別有2宗。消委會提醒消費者,購買境外物業較在香港置業存在較高的風險,當中包括涉及其他地區的法例和稅項。如果該物業涉及樓花買賣合約,風險將更高。消委會建議消費者若選擇海外置業,應待樓盤落成後實地視察,觀察周圍環境及樓宇質素,搜羅有關是項買賣的法律程序、財務安排及風險方面的資料,才作置業的決定。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160702/mobile/bkn-20160702010047015-0702_00822_001.html

who fucking care?

佢老母,男人老狗D留指甲,方便了鼻屎?
Vic兄做咩回帶

香港一代騙徒活在獅子山下見聞錄
屌 以為買黎自住都有問題 投資日本樓根本就係on9
唉 香港買唔起樓
想係第二到買層住下都唔得
見到面書已經唔想睇落去
不過連樓也沒睇過就買,他還氣定神閒說︰「我會用 Google map街景地圖睇樓,最基本睇層樓係咪甩皮甩骨,然後試行去地鐵站,留意吓附近生果店,如售價好平,一百日圓店又多,就代表租金不能標太高。」買日本樓唯一的問題,是女友曾作出反對。「當初她不敢買,而家香港開始起多啲樓,樓價唔知幾時跌,女朋友擔心跌時無現金買點算?但我諗,買日本樓,收兩年租,都有八至十萬港幣回籠,就算真係有咩事,就賣咗日本層樓。」

好撚勁,google map睇樓之餘仲可以睇埋附近d生果平唔平,抵佢做業主

條友買唔到香港樓唔係冇原因
買日本樓得一個原因,就係永住權
如果買層沖繩樓自住退休ok ge 陽光與海灘

真係好on9
買日本樓得一個原因,就係永住權

買樓就有永住權?好似冇咁簡單喎
如果買層沖繩樓自住退休ok ge 陽光與海灘

揀風暴中心(兵家必爭之地)黎退休
死嘈爛嘈支那人炒貴香港D樓, 自己就走去炒貴人地果D
香港人係咪低賤到咁

香港人係講廣東話蝗蟲,去旅行就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞