買人生第一部車,心情係點?

166 回覆
1 Like 1 Dislike
電單車講唔講得?

講得
果時好想幾日都搵車房翻新,最後要去返日本雨宮搞,等左半年先翻新完運返香港,但依家一個月都行唔到一轉,驚引擎行夠又要翻新

Rx7
初初都係一直揸屋企車,揸咗幾年先有機會自己買車,老老實實揸車嗰種感覺已經唔再新鮮。難忘嘅感覺來自,對架車一見鍾情嘅感覺。

買車之前都揸過好多部車,大大細細四門雙門,sedan hatchback都揸過,冇一部係笑住落車,直至遇到朋友嘅一部GT86,基本改裝玩一轉汀九,落車嗰一刻心入面不期然講咗一句「係你啦」

咁好啦就開始每日睇三次28car, 由於真係接受唔到主題色嗰隻橙,又無我本身又好鍾意嘅藍色,本身都諗住紅色或者白色架啦,部部都改到鬼五馬六,想搵一部清泉都難,不過冇辦法啦呢啲車係好多改裝架啦。Google之後就搵到原來掃把佬都有出同一款車,仲要係world rally blue,再發現嗰時棍仔全香港得一個放盤,朋友二話不說就狗沖車我一齊去睇。

見到真身,係一部全原裝嘅BRZ,新淨到不得了,冇辦法啦咁就傾價錢,一個禮拜之後部車就到手。好記得嗰日有幾個朋友一齊去攞車,嗰時個樣係咁樣戇鳩鳩嘅。

其實未買之前已經諗定要改啲乜嘢,要將佢變成自己嘅車,一步一步換避震,漫長嘅訂鈴,加下啲裝飾,換下條中至尾。唔經唔覺好快就過咗一年半。

每一次著車,每一次轉波,每一次吊極力子,到依家係腦海之中個感覺都仲好實在。佢陪住我返工放工。開心到無啦啦凌晨都要走轉大山,唔開心帶我去散心望吓海食支煙。

車,係有生命架。

因為一個念頭,無聲無息之間同你分開咗,係街上面見到新車主對你幾好,乾乾淨淨靚靚仔仔,終有一日我會帶你返身邊。

我仲好掛住你

28car見到
無感覺,因為新工太遠又未有錢

求其買左架錢七
就快有得渣好緊張
雪左咁耐牌好驚一出車就撞
人生第一部車 揸左三年
識我既唔好相認

巴打介唔介意當時乜事?

係外國,冬天地下可能有冰
見到有小動物衝出黎,即時反應想過隔離線避佢
一郁堂呔即刻失控

其實行緊高速,突然扭咁勁已經好易失控
中學雞畢業做野第二年, 之前對車零認識,有4個碌就叫車,跑車即係雙門個類,一係超跑。 家人影響,車係好貴同好不腳踏實地o既野,所以一直冇諗。

到有一日同事話架錢柒皮半野貴比我,當然第一反應係咁平? 係一架跳燈跑車,後來先知叫皮佬。 睇完個樣諗都冇諗就話ok了。 結果到比完錢先知自己未有車牌(真心on9,諗野好簡單) 跟住就開始on99 考牌之旅。
考到牌已經係半年後o既事,呢半年除左收工會番停車場(爛地) 撻著部車聽下歌涼下冷氣,已經好興奮。 個時冇p牌,所以一拿到牌就急急想出去,屌棍波車,連出停車場都柒左n次。 一直keep 50km/h 去到獅隧,個心跳到就爆,停係個收費站死n次火, 起步更加
夜媽媽慢慢渣到返公司,係咁睇熟o的路,揾停車場。 好辛苦渣到返公企近的爛地停車場,搞唔掂要人幫手拍車(又柒多鑊) , 已經身心皮累,心諗 明早都係乖乖搭巴士返工,見到o太盤都驚,唔通真係冇天份駕駛?

結果第二天早上,心理很清醒,但身體卻很誠實,鬼迷又行左去攞車,跟住個2,3個月都係鬼迷,公司個邊停車場23蚊粒鐘,返5日半。。。
最低消費8點9 到 6點15分, 但新牌仔條毒癮。。。唉~

當年興奮同不理智,根本冇得控制,晚晚浦汽車精品店,旺角,深水埗,荃灣係咁掃,浪費大量金錢係架錢柒到,其實而家睇返係極度on9, 一架錢柒點搞都唔會變靚車,但滿足感係往後都再從來沒有。

直至幾十年後的今天,我還是很喜歡駕駛,但已經再無衝動,今天的坐駕只係家庭代步,但求靚仔冇病痛冷氣凍唔想煩。連改條鈴都懶,更唔好講會自己洗車保護。
由扮跑到collo豬 再跳落牛車中毒街飛mk車到中價mk跑 到而家10年passat , 以前唔響喉唔放屁唔渣到而家要靜,要隔音好同省油。
真係好大改變。 最近玩緊byd唐準備自駕上青藏線

Thanks for sharing
初初都係一直揸屋企車,揸咗幾年先有機會自己買車,老老實實揸車嗰種感覺已經唔再新鮮。難忘嘅感覺來自,對架車一見鍾情嘅感覺。

買車之前都揸過好多部車,大大細細四門雙門,sedan hatchback都揸過,冇一部係笑住落車,直至遇到朋友嘅一部GT86,基本改裝玩一轉汀九,落車嗰一刻心入面不期然講咗一句「係你啦」

咁好啦就開始每日睇三次28car, 由於真係接受唔到主題色嗰隻橙,又無我本身又好鍾意嘅藍色,本身都諗住紅色或者白色架啦,部部都改到鬼五馬六,想搵一部清泉都難,不過冇辦法啦呢啲車係好多改裝架啦。Google之後就搵到原來掃把佬都有出同一款車,仲要係world rally blue,再發現嗰時棍仔全香港得一個放盤,朋友二話不說就狗沖車我一齊去睇。

見到真身,係一部全原裝嘅BRZ,新淨到不得了,冇辦法啦咁就傾價錢,一個禮拜之後部車就到手。好記得嗰日有幾個朋友一齊去攞車,嗰時個樣係咁樣戇鳩鳩嘅。

其實未買之前已經諗定要改啲乜嘢,要將佢變成自己嘅車,一步一步換避震,漫長嘅訂鈴,加下啲裝飾,換下條中至尾。唔經唔覺好快就過咗一年半。

每一次著車,每一次轉波,每一次吊極力子,到依家係腦海之中個感覺都仲好實在。佢陪住我返工放工。開心到無啦啦凌晨都要走轉大山,唔開心帶我去散心望吓海食支煙。

車,係有生命架。

因為一個念頭,無聲無息之間同你分開咗,係街上面見到新車主對你幾好,乾乾淨淨靚靚仔仔,終有一日我會帶你返身邊。

我仲好掛住你

28car見到

得果幾架
訂車到拎車期間,好痛苦
我男朋友一上架車就笑騎騎,keep住2-3個月都咁興奮狀態
第一架車...拎車無乜油要長沙灣渣去土瓜灣車房..點知去到九龍城蕩失路...架車仲要著左油燈...要打電話叫frd 過黎帶路...

第二晚遊完車河停車場泊車太眼訓... 聽聲停...

之後晚晚收工都出去渣幾個鐘...周圍去操車...過海...塞下紅隧...深淺赤石山頂鹿頸大山... 買料準備改車...

第三個禮拜大山避狗tol 左..找數睇反張visa單發覺玩3個禮拜入左6k 幾油...

一個月後無乜野又買過架一樣款大cc 小小嘅...原本買落改第一架車d 料又可以裝落哩架度...跟住改...整...反新...抬棍...玩左一年鬆...冧機器...平賣走左...

第三架...渣得郁果時幾好玩 但係 一年3副機器我真係養佢唔起...整反好就賣左...

第四架...買完全車反新...11個月後 執好晒準備上gic 點知未報名就tol 左...

第五架...健在...渣緊...差唔多兩年...頭一年改得好開心...跟住d 問題出晒黎...哩期係撚咁整...
第一架車...拎車無乜油要長沙灣渣去土瓜灣車房..點知去到九龍城蕩失路...架車仲要著左油燈...要打電話叫frd 過黎帶路...

之後晚晚收工都出去渣幾個鐘...周圍去操車...過海...塞下紅隧...深淺赤石山頂鹿頸大山... 買料準備改車...

第三個禮拜大山避狗tol 左..找數睇反張visa單發覺玩3個禮拜入左6k 幾油...

一個月後無乜野又買過架一樣款大cc 小小嘅...原本買落改第一架車d 料又可以裝落哩架度...跟住改...整...反新...抬棍...玩左一年鬆...冧機器...平賣走左...

第三架...渣得郁果時幾好玩 但係 一年3副機器我真係養佢唔起...整反好就賣左...

第四架...買完全車反新...11個月後 執好晒準備上gic 點知未報名就tol 左...

第五架...健在...渣緊...差唔多兩年...頭一年改得好開心...跟住d 問題出晒黎...哩期係撚咁整...

巴打拎黎飛?

巴打拎黎飛?

咩野車部部都咁多野整

巴打拎黎飛?

咩野車部部都咁多野整

真心想知,咩車都揸到有問題既

巴打拎黎飛?

咩野車部部都咁多野整

真心想知,咩車都揸到有問題既

部部都咁 真係有d痴線喎

巴打拎黎飛?

咩野車部部都咁多野整

屌得閪多碌鳩都變黑啦...
屌得車多咪乜撚都要整
一上車 坐低閂門深呼吸左幾下
d新車味真係好好索
岩岩考完 好想買但好多concern, 又要錢又要排車位
日日狂上28car睇車款, 有時見到睇岩既車比人買左好撚sad

好想快d買但呀媽又成日暗寸話唔好晒依d錢
日日狂上28car睇車款, 有時見到睇岩既車比人買左好撚sad

呀媽講得無錯

無錯+1 不過有車做到好多唔係必需但係無車唔會諗嘅野...

巴打拎黎飛?

咩野車部部都咁多野整

屌得車多咪乜撚都要整

2架total 巴打唔好當自己車手.....命仔緊要

巴打拎黎飛?

咩野車部部都咁多野整

屌得車多咪乜撚都要整

其實車好紙皮...好易tol

不過上得山多終遇虎 人算不如天算
最緊要人無事 下架更好砌

巴打拎黎飛?

咩野車部部都咁多野整

屌得車多咪乜撚都要整

其實車好紙皮...好易tol

不過上得山多終遇虎 人算不如天算
最緊要人無事 下架更好砌

岩牙ching
岩岩係深水埗拎車返大埔

行錯路去撚左荔景果邊焗住去城隧

全程驚到鳩縮,返到屋企停車場泊低架車先鬆一口氣

係吐露港開60-70,連巴士佬都忍唔住超我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞