買人生第一部車,心情係點?

166 回覆
1 Like 1 Dislike
同第一次扑野一樣,緊張得滯唔知做緊咩
買錢七有咩要注意
果時好想幾日都搵車房翻新,最後要去返日本雨宮搞,等左半年先翻新完運返香港,但依家一個月都行唔到一轉,驚引擎行夠又要翻新
岩岩係親戚手上接番黎個時好期待,雖然頭一個月都係進進出出車房,對上一次著大燈一年半前。

07年寶馬1仔,渣左4年了,無咩大野撞到tol既應該會渣到我個仔出世都仲會渣
年半前,考完牌,1個月後出車,然後1個人去元朗拎車揸返沙田,驚到條jer縮到納米咁濟

沙卜

我頭兩個月都係搵人睇住
果時好想幾日都搵車房翻新,最後要去返日本雨宮搞,等左半年先翻新完運返香港,但依家一個月都行唔到一轉,驚引擎行夠又要翻新

rx7/8?
初初都係一直揸屋企車,揸咗幾年先有機會自己買車,老老實實揸車嗰種感覺已經唔再新鮮。難忘嘅感覺來自,對架車一見鍾情嘅感覺。

買車之前都揸過好多部車,大大細細四門雙門,sedan hatchback都揸過,冇一部係笑住落車,直至遇到朋友嘅一部GT86,基本改裝玩一轉汀九,落車嗰一刻心入面不期然講咗一句「係你啦」

咁好啦就開始每日睇三次28car, 由於真係接受唔到主題色嗰隻橙,又無我本身又好鍾意嘅藍色,本身都諗住紅色或者白色架啦,部部都改到鬼五馬六,想搵一部清泉都難,不過冇辦法啦呢啲車係好多改裝架啦。Google之後就搵到原來掃把佬都有出同一款車,仲要係world rally blue,再發現嗰時棍仔全香港得一個放盤,朋友二話不說就狗沖車我一齊去睇。

見到真身,係一部全原裝嘅BRZ,新淨到不得了,冇辦法啦咁就傾價錢,一個禮拜之後部車就到手。好記得嗰日有幾個朋友一齊去攞車,嗰時個樣係咁樣戇鳩鳩嘅。

其實未買之前已經諗定要改啲乜嘢,要將佢變成自己嘅車,一步一步換避震,漫長嘅訂鈴,加下啲裝飾,換下條中至尾。唔經唔覺好快就過咗一年半。

每一次著車,每一次轉波,每一次吊極力子,到依家係腦海之中個感覺都仲好實在。佢陪住我返工放工。開心到無啦啦凌晨都要走轉大山,唔開心帶我去散心望吓海食支煙。

車,係有生命架。

因為一個念頭,無聲無息之間同你分開咗,係街上面見到新車主對你幾好,乾乾淨淨靚靚仔仔,終有一日我會帶你返身邊。

我仲好掛住你
想知準備買第一部車
除左保險同錢應該注意d乜?

利伸:有牌,揸老豆車
GTR
好撚興奮好撚開心 拎左條匙上車閂門 望到前車主行開之後大聲係到鳩叫左幾秒

好有畫面
好撚興奮好撚開心 拎左條匙上車閂門 望到前車主行開之後大聲係到鳩叫左幾秒

好有畫面

初初都係一直揸屋企車,揸咗幾年先有機會自己買車,老老實實揸車嗰種感覺已經唔再新鮮。難忘嘅感覺來自,對架車一見鍾情嘅感覺。

買車之前都揸過好多部車,大大細細四門雙門,sedan hatchback都揸過,冇一部係笑住落車,直至遇到朋友嘅一部GT86,基本改裝玩一轉汀九,落車嗰一刻心入面不期然講咗一句「係你啦」

咁好啦就開始每日睇三次28car, 由於真係接受唔到主題色嗰隻橙,又無我本身又好鍾意嘅藍色,本身都諗住紅色或者白色架啦,部部都改到鬼五馬六,想搵一部清泉都難,不過冇辦法啦呢啲車係好多改裝架啦。Google之後就搵到原來掃把佬都有出同一款車,仲要係world rally blue,再發現嗰時棍仔全香港得一個放盤,朋友二話不說就狗沖車我一齊去睇。

見到真身,係一部全原裝嘅BRZ,新淨到不得了,冇辦法啦咁就傾價錢,一個禮拜之後部車就到手。好記得嗰日有幾個朋友一齊去攞車,嗰時個樣係咁樣戇鳩鳩嘅。

其實未買之前已經諗定要改啲乜嘢,要將佢變成自己嘅車,一步一步換避震,漫長嘅訂鈴,加下啲裝飾,換下條中至尾。唔經唔覺好快就過咗一年半。

每一次著車,每一次轉波,每一次吊極力子,到依家係腦海之中個感覺都仲好實在。佢陪住我返工放工。開心到無啦啦凌晨都要走轉大山,唔開心帶我去散心望吓海食支煙。

車,係有生命架。

因為一個念頭,無聲無息之間同你分開咗,係街上面見到新車主對你幾好,乾乾淨淨靚靚仔仔,終有一日我會帶你返身邊。

我仲好掛住你

咁鐘意又換

車,係有生命架。

我仲好掛住你

咁鐘意又換

窮人係多考驗嘅
年半前,考完牌,1個月後出車,然後1個人去元朗拎車揸返沙田,驚到條jer縮到納米咁濟

同巴打情況好似
大半年前考到牌,一個月後出車
一條友由元朗揸返屋企
不過我返屯門啫
但係連highway都唔敢上
行舊路已經驚到9叔
好興奮
之前揸咗屋企車toyota好多年
早排自己買第一部新車(mini f55), 變咗成日想出車
個個星期自己都搵晚入深淺赤石, 同條女weekend上大山入西貢上飛鵝山
之前用屋企車完全冇咁嘅興誌

rx7/8?

有冇圖?

有冇圖?

同巴打情況好似
大半年前考到牌,一個月後出車
一條友由元朗揸返屋企
不過我返屯門啫
但係連highway都唔敢上
行舊路已經驚到9叔

屯門d路都ok. 好行,有時渣元朗都有d驚
想知準備買第一部車

推推
真心求教
想知準備買第一部車

推推
真心求教

新車的話就唔使理,有專人幫你攪晒。

二手的話,自己唔識就去車房上架驗啦,保險都係果幾間
電單車講唔講得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞