買人生第一部車,心情係點?

166 回覆
1 Like 1 Dislike
放假周圍問frd有無人要出街車佢地去
泊返屋企停車場都唔想走想留係車度聽下歌都好開心
下個星期就可以感受到呢種喜悅

有冇扯扯地

有冇扯扯地

扯到恆晒
人生第一部車 揸左三年
識我既唔好相認

巴打介唔介意當時乜事?

係外國,冬天地下可能有冰
見到有小動物衝出黎,即時反應想過隔離線避佢
一郁堂呔即刻失控

白痴仔。
有動物車撚死佢你就乜事都無。
係外國買第一部車 表示好撚驚但又好興奮
個陣on99唔知棍私同棍van差咁多 起步係咁死火
因為住個度出面係斜波 有次想開車點知前面條仆街泊得好近 要我斜波倒後搞左我好耐

棍私扭力無棍van 咁好, 要俾少少油起步
一出左車行之後 係到係咁尻叫

人生第一部車 揸左三年
識我既唔好相認

巴打,人無事就好

我第一部車都係係加拿大撞爆左
好輕奮
個晚入大埔攞車,之後自己揸吐露港返屋企,第一次就要過尖山隧道,但我停係收費亭太遠,差d唔夠手長比錢

個晚好撚爽,一坐上司機位,大叫左幾聲,試左幾腳地板油拎返個推背感
九月考第二次乙部已經係28係咁睇
買嗰陣反而冇乜感覺:
攞咗牌成十年一直都係問老豆借車揸
老豆錫車架車揸咗差唔多廿年先頂唔順打柴
咁老豆開始年紀大少揸車就劏咗
冇車揸咗大半年
不過因為住地鐵上蓋加上返工又唔駛揸車所以冇乜唔慣亦冇諗買車住

後來有一次同老婆去商場食飯無意中見到有車展咪埋去睇吓摸吓囉
點知老婆坐上架車度又話覺得幾好
跟住個sales埋嚟摟同佢傾咗兩咀見優惠ok又送呢樣嗰樣又話一個月內交到車
傾得興起咁車都冇試就買咗
其實唔知點解嗰刻咁想買
完全咩都冇plan過連車位嗰啲都未諗
落完訂嗰刻都好唔實在

反而攞車嗰日就勁緊張:
嗰日晏晝同公司請咗半日假去九龍灣攞車
由於未揸過全新車嘅關係坐上去嗰吓超興奮
感覺就好似將要同破條女處咁
返屋企嗰段路要經老龍
雖然已經揸咗十年車但唔知點解嗰日緊張到好似新牌咁
揸得勁慢勁小心平時半個鐘嘅車程碌咗成粒鐘先返到屋企
覺得要搞保險同轉名好煩
買人生第一部過百萬既車
心情係點?
個心好癢
後日就準備渣人生第一架車 好想快d到後日
買嗰陣反而冇乜感覺:
冇車揸咗大半年
不過因為住地鐵上蓋加上返工又唔駛揸車所以冇乜唔慣亦冇諗買車住

跟住個sales埋嚟摟同佢傾咗兩咀見優惠ok又送呢樣嗰樣又話一個月內交到車
其實唔知點解嗰刻咁想買
落完訂嗰刻都好唔實在

反而攞車嗰日就勁緊張:
返屋企嗰段路要經老龍

好幸福啊
老婆叫買新車
中學雞畢業做野第二年, 之前對車零認識,有4個碌就叫車,跑車即係雙門個類,一係超跑。 家人影響,車係好貴同好不腳踏實地o既野,所以一直冇諗。

到有一日同事話架錢柒皮半野貴比我,當然第一反應係咁平? 係一架跳燈跑車,後來先知叫皮佬。 睇完個樣諗都冇諗就話ok了。 結果到比完錢先知自己未有車牌(真心on9,諗野好簡單) 跟住就開始on99 考牌之旅。
考到牌已經係半年後o既事,呢半年除左收工會番停車場(爛地) 撻著部車聽下歌涼下冷氣,已經好興奮。 個時冇p牌,所以一拿到牌就急急想出去,屌棍波車,連出停車場都柒左n次。 一直keep 50km/h 去到獅隧,個心跳到就爆,停係個收費站死n次火, 起步更加
夜媽媽慢慢渣到返公司,係咁睇熟o的路,揾停車場。 好辛苦渣到返公企近的爛地停車場,搞唔掂要人幫手拍車(又柒多鑊) , 已經身心皮累,心諗 明早都係乖乖搭巴士返工,見到o太盤都驚,唔通真係冇天份駕駛?

結果第二天早上,心理很清醒,但身體卻很誠實,鬼迷又行左去攞車,跟住個2,3個月都係鬼迷,公司個邊停車場23蚊粒鐘,返5日半。。。
最低消費8點9 到 6點15分, 但新牌仔條毒癮。。。唉~

當年興奮同不理智,根本冇得控制,晚晚浦汽車精品店,旺角,深水埗,荃灣係咁掃,浪費大量金錢係架錢柒到,其實而家睇返係極度on9, 一架錢柒點搞都唔會變靚車,但滿足感係往後都再從來沒有。

直至幾十年後的今天,我還是很喜歡駕駛,但已經再無衝動,今天的坐駕只係家庭代步,但求靚仔冇病痛冷氣凍唔想煩。連改條鈴都懶,更唔好講會自己洗車保護。
由扮跑到collo豬 再跳落牛車中毒街飛mk車到中價mk跑 到而家10年passat , 以前唔響喉唔放屁唔渣到而家要靜,要隔音好同省油。
真係好大改變。 最近玩緊byd唐準備自駕上青藏線

巴打依加北上發展?
買嗰陣反而冇乜感覺:
冇車揸咗大半年

其實唔知點解嗰刻咁想買
落完訂嗰刻都好唔實在

反而攞車嗰日就勁緊張:
返屋企嗰段路要經老龍

好幸福啊
老婆叫買新車

其實嗰吓係我想買多啲
只係佢又冇反對又心郁郁想有新車坐咁解
始終以前揸開車突然一排冇車揸總會有啲手痕
咁啱嗰時年尾出咗bonus就身都痕埋
同埋當時氣氛影響啩
個sales又猛喺度話咩色得返一部咩色最後幾多部又話過兩個月加稅加牌費呢啲廢話咁
年半前,考完牌,1個月後出車,然後1個人去元朗拎車揸返沙田,驚到條jer縮到納米咁濟
好記得一拎到車牌 我即刻落車展睇車 仲落埋訂
臨拎車前幾日仲不停諗 以後終於唔洗再坐火車
年半前,考完牌,1個月後出車,然後1個人去元朗拎車揸返沙田,驚到條jer縮到納米咁濟

買嗰陣反而冇乜感覺:
冇車揸咗大半年

其實唔知點解嗰刻咁想買
落完訂嗰刻都好唔實在

反而攞車嗰日就勁緊張:
返屋企嗰段路要經老龍

好幸福啊
老婆叫買新車

其實嗰吓係我想買多啲
只係佢又冇反對又心郁郁想有新車坐咁解
始終以前揸開車突然一排冇車揸總會有啲手痕
咁啱嗰時年尾出咗bonus就身都痕埋
同埋當時氣氛影響啩
個sales又猛喺度話咩色得返一部咩色最後幾多部又話過兩個月加稅加牌費呢啲廢話咁

個d sale 見你想買,咩都講得出
一開頭會係咁研究,好興奮,車身花小小都好心痛,過幾個月就WFC,都係代步工具姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞