【Desgracia】阿仙奴23-24球迷討論區 MMCMLXIII

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
鏝 =五條
卡雲拿先生。
富哥咁型都話醜樣
強仔勁撚到
You know what's the craziest part?
佢仲要踢世界冠軍球會盃。
好想睇 奧飯派 最強中場
R連下年改制
再傷驚佢要裝義肢
有咩唔同
傻大哥快救
除左28歲之外岩哂我地飯中堅替工
Party如果健健康康下半季唔傷.
我地可以奪冠
嗰陣成隊垃圾之中 佢算唔錯啦
係無啦啦思鄉搞事
佢續左約富臨唔急賣好難買到
首先恭喜阿迪達「罪名不成立」,不用罰錢/停賽

小弟自己雖然唔識英文,但都識得用google,又到見有D報導講到好兒戲,所以去左搵判決書黎睇。不過小弟的英文能力都係google水平,有興趣可以自己睇下英文,最底有link。

因為判決書太長,由事件幾時開始,甚至阿迪達係英格蘭有幾出名+做過3年助教,去到當年PGS同尼馬+摩連奴的案例都有寫,所以我只列重點:

1. 時間線:
紐卡素對阿仙奴在11月5踢完
足總11月7日出左信要求阿迪達解釋言論
阿迪達11月13日覆左信,果時已經在信內解釋「係西班牙文而唔係英文」,並提及韋洛克有同阿記球員講「佢覺得球已出界」
足總11月16號出信指控阿迪達違規
11月24日阿迪達提交左回覆
11月29日足總又再回覆阿迪達
12月7日就聽證會

所以件事之前一直都未完,只係走程序所以行左好耐
P.S.點解判決書都可以錯日期?
圖1當中個日期,應該係11月7日而唔係3月7日吧😂

2.足總係針對3件事告阿迪達(判決書中簡稱MA)違規(圖2
A. 言論侮辱比賽官員
B. 言論損害球賽聲望
C. 言論損害球賽利益

只包括賽後的三次受訪內容(判決書內列左原文超過三次⋯

3. 實際足總有highlight返邊一段言論違反規則
而判決書有提到幾樣判定重點:

A.球員+領隊有自由去表達對球賽判決的不滿,並引用尼馬的案例
B. 表達言論的語氣不會成違規的原因
C. 不應該因為人身份的言論而構成違規的原因
D. 有其他人使用那些單詞並沒有被認為違規,所以需要判斷上文下理+立場,而並非使用該單詞就違規

4. 阿迪達在11月13日的信中提到(google翻譯copy):
他過去(並將繼續)與其他利益相關者(包括 PGMOL 和首席裁判官)合作,為提高英超聯賽比賽裁判(包括 VAR 裁判)標準做出了巨大努力。他對這些努力(他自己和其他人)「未能對這些標準產生任何有意義的改進」感到沮喪。

5. 判定三次受訪的內容
當中一次都無提及「西班牙文」(重點)
相反當中提及阿迪達信中的回應,並判定阿迪達受訪的內容,一直都在談及「VAR制度和VAR的水準」(4的部分)
並引伸「熱刺對利記的誤判,事後足總的言論」黎引證「這個國家的VAR水平未夠」係足總都認同的「客觀事實」(圖3

希望大家唔好被片面報導誤導,以為英足總會接受咩「我講緊西班牙文而唔係英文」呢類理由。

https://www.thefa.com/news/2023/dec/14/update-on-mikel-arteta-charge?fbclid=IwAR0N8TJYkOOWA3Lz1xuUYkiufcF9kHgsE2dbTWmmv9VLAQcKAtW5c81YjzA_aem_AZsF6gKyXC-h_TMhJmogfI7uok4l1IefwnlplTgsZfyYednLHVIDR1gJD_pD7zJxiXs
主球證 Kavanagh先生

罪狀
2022/23 主場般尼矛夫四個手球一球不吹
2022/23作客列斯聯直紅加比爾+12碼全餐 好彩VAR吹返
2019/20主場李斯特城NK落場4分鐘直紅

Var球證 Coote先生

罪狀
2023/24 作客水晶宮富安健洋極少動作下兩黃一紅
2022/23 作客韋斯咸的飯搶派對球波嘅時候手球冇理其後十二碼
2021/22主場白禮頓冇證據顯示馬天角球越位下吹咗先 吹走追平一球

今時今日搵個英超球證冇做過不利阿仙奴嘅根本唔會搵到
下場黑人先生算唔算球證界唯一好人
好似話變36隊
轉咩瑞士聯賽計法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞