大叔夢中人(尼古拉斯基治)

76 回覆
29 Like 5 Dislike
因為你企喺主角角度出發囉,其他人睇咪覺得佢扮嘢
宣傳都係話喜劇,點知睇下睇下竟然係悲劇
雖然唔係套套A24都岩口味,但好欣賞佢地d戲,睇完好多野可以回味/反思

講下自己感受,未必岩:
1. 套戲一開頭講斑馬,只要同人地相似,係埋同一個群體,就唔會易被攻擊。cage個悲劇就係開始想特出,雖然只係特出左少少,接受左一個訪問,但已經出事

2.cage係一個好平凡但又不甘平凡既人,未至於去到loser但又真係好唔爭氣。有理論但又唔去實踐,比佢個大學frd發表左先,有後生女送上門但又屌唔到

3.網絡時代,你可以毫無原因地紅,亦可以因為少少事而立即消失。 套戲係誇大左黎講,cage無做過任何野就已經比人憎,對比係現實,好多名人可能只係做錯d好少既事,已經比人發到勁大變成公關災難從此消失,網絡時代既恐怖

4.結尾階段好黑色幽默,因為cage既事件竟然hit左樣入夢工具,而cage由唔想再有人係夢見到佢,去到最尾要靠呢件工具入夢先可以同老婆幸福相處

最尾睇完感受係,窮盡一生得返黎既家庭事業可以好荒謬地咁一朝失去哂,this is life
我諗唔係佢出軌導致,而佢副偈唔爭氣食唔到條女令佢心情唔好
唔係因為一件事既,係好多好多野堆積上黎
專登用唔同scene側面描述佢老婆係個多疑既人,再加上發生件事後影響埋佢工作,去到係個女畢業show傷人比人拖出去就終於爆煲
我自己覺得係,一開始cage都係好倔強唔肯道歉,已經好影響到佢屋企人都唔肯
最尾件事發酵到佢係佢老婆同其他人心目形象已經去到谷底,做咩都會比人睇唔順眼
其實現實中都有好多名人係咁
套戲專登戲劇化d講一個原本係nobody既人發生左呢d事
講開又講
睇到夢入面嘅尼古拉斯基治變得暴戾、甚至會攻擊自己,即時諗起年頭睇嘅寶驚魂

直到出片尾見到ari aster個名,即刻笑撚左
今期bc special做病上癮
垃圾戲
反效果
就好似d藝人出左事後拍片賣慘,觀眾未必受落,反而覺得佢虛偽
但如果要將現實情況同夢境扣埋,就即係真係要有關聯
咁就令人更費解最初點解出現係夢,而原因係解釋唔到
我覺得唔好當因果去睇好d
其實個後生女嗰個已經係惡夢(被性侵),只不過佢like
但有屁
Nicholas Cage 造型係參照Jack Baker?
中年危機係引子黎
主要講網絡點社會點謀殺人格
個D 大癲
不如一槍打死我
懶係本土文化 譯到 九唔搭八

純八婆,沒有陰謀論

但最後老婆好似想走佬咁
尼古拉斯基治有得同佢演親蜜戲真happy.

呢套自傳+劇情片.
整體OK.尼古拉斯基治show off之作.
前半輕鬆,後半幾慘.

故事都探討左好多社會心理學,傳媒宣傳, 心理學.
人出左名面對問題.....
幾有意思.

remarks:
你有機會可能出名.你就要有所心理準備.
唔係. 以時間線來講.
應該係男主角好嬲個條女抄佢論文.
想殺左個條女.之後D人先開始發惡夢.
Adaptation
你睇返頭幾個scene男主角喺家庭同職場上都好平庸(even 失敗)
令佢渴望出名都唔奇 只不過點解佢變咗dreamwalker就冇人知
屋企人玩電話唔理佢-> 兩個女會好pround of 佢
大學教書冇人上堂-> sit 爆lecutre hall
套戲都唔似啱啲𡃁仔𡃁妹睇,咁譯法真係好無聊
佢老婆之後係同個個男同事dating呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞