大叔夢中人(尼古拉斯基治)

76 回覆
29 Like 5 Dislike
I think, I feel, I suffer.
一方面係理解問題,另一方面係localization都會shape咗啲詮釋空間
睇上面個ig post似乎A24電影多數會搵呢位譯者,唔知係好事定壞事
另一個角度睇都係好事黎既
起碼證明入場睇戲既其實都聽得明英文
戲中主角上咗位,有人提議佢去接受美國名嘴Tucker Carlson訪問,字幕就直接譯個名,唔係個個香港人都識佢囉
呢個唔怪佢既
本身電影翻譯就唔會好似睇字幕組咁搵個位寫個“註:XXXX"俾你
眼高手低
前半好ok
後半開始乏力到一個點
但係NC有啲位做得好好
我甚至睇果陣
暗中有啲諗起The hunt同麥叔
同埋有啲位
頗為不知目的
例如老婆工作地方
咪有個華人女性
Keep住有留意佢老婆同男同事嘅
我都好少問點解
我係咪睇漏咗啲咩
但佢前面英文問上唔上Stephen colbert 節目果陣字幕又識用do姐黎代替
都係 百口莫辯 其他人觀感同事實已經無關 個種感覺
不過The Hunt好好多
唔同類型
The Hunt由頭到尾都係想逼死你咁
一般
純睇cage
套戲好亂
又想講個myth 又想講mid age crisis又想講cancel culture 最後又想講佢比人消費件事咁,但係又冇一樣野係完整咁講完
結果睇落成套戲好似冇主旨咁
不過nicholas cage嘅演技係值得睇嘅
原本Trailer都係用呢首,夢中人英文原版叫《Dreams》
如果再focus多啲落男主角心路歷程會好睇啲
戲名叫dream scenario 都講緊佢一夜之間獲得名氣之後嘅轉變
但後期基本上冇變化 就係一路頹落去
最後個relief仲要係用嗰個濕鳩裝置入夢境
A24例牌
有啲對白根本正正常常冇reference冇gag位
但都要懶搞笑咁插句夢中人落去
有啲嘢唔係你擺出嚟就會有共鳴
睇少左野咁
睇完覺得幾有趣,
本身以為會滲少少潛意識嗰啲心理學嘢,點知原來係講cancel culture,
基治同TOM HANKS呢排都做過中年危機嘅老人,感覺基治呢部有趣啲,多啲嘢玩
悶撚到,無高潮起伏 平鋪直敘咁講個故事
條橋又唔係有趣,全部野都無拿拿發生然後無拿拿完
2024睇過最垃圾依套
咪同戲中的夢境一樣
無人知初初點解發生,點解大叔係夢中由乜都唔做,突然變惡夢玩虐殺,再突然消失
一切都係「突然」
可能有某D宇宙神秘力量操控,或者神秘科學實驗,呢D正正咪幾十年來的都市傳聞一樣
有時有D野就係咁無原因無解釋無答案
唔係一定有人拆解到來龍去脈
開頭睇以為係喜劇,原來係悲劇.
唔係好明點解臨尾男主角拍完條片之後個老婆嬲到要同佢分開
中間男主角 同個後生妹出軌 之後啲人就發惡夢係咪代表男主變左壞左既人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞