大叔夢中人(尼古拉斯基治)

76 回覆
29 Like 5 Dislike
全世界好多人夢中見過你時.
你會有咩野後果??(個題材幾有趣)

https://www.youtube.com/watch?v=DQjrDEv0APE
大叔夢中人(尼古拉斯基治)
有啲期待
套戲好似係講美國既都市傳說 夢男
Professor POW POW 都有講過
睇咗 有啲似早期嘅yorgos lanthimos拍being john malkovich 好睇嘅
nic cage 每年一部呢啲好睇嘅怪雞戲都幾正
可惜話咁快就話改拍劇
中文字幕都幾格硬塞王菲首夢中人啲歌詞入去
有句英文得四五隻字但塞咗十幾廿隻中文歌詞入去
睇都睇唔切
無劇透感想,全世界都鍾意睇人仆街
LM想睇
點解分類喜劇/恐怖?
有好多核突嘢?
有射有血但無屎
講中年危機,開局好有趣
但當中後段落腳點演變做名氣/取消文化,套戲變得無以為繼

呢套戲尼古拉斯基治做得好放鬆
好反感呢類譯法,同套戲嘅類型完全唔撚夾
好彩啲雞腸算易聽,否則瀨嘢
我覺得咁譯最難搞係見到句字幕個腦仲要 load 一 load 原來呢句係歌詞
但同時又要繼續睇跟住落嚟既劇情
又要諗吓句歌詞同原文係咪夾
唔理譯得好唔好都已經搞到分咗心

真係唔落歌詞唔得既話我覺得淨係出最後嗰句已經夠
翻譯字幕大忌,完全違反內容原意
同context唔撚夾已經係死罪
一間睇聽清咁講應該都似導演之前套病上癮
睇完覺得都ok
成套嘢啲運鏡同畫風都好有A24風格
但如果用呢件事只係想講Cancellation culture好似有啲浪費

同埋中文字幕好撚差
字幕方面
電影無得好似屋企睇網上版咁樣撳pause
大陸字幕組可以將歐美人先明白嘅cultural reference,喺畫面上高加多句解釋,電影就做唔到,為咗短時間內盡可能精簡咁連接劇情,好多時要用一啲本地人明白嘅內容嚟借代
不過之前阿媽多重宇宙台灣字幕,譯者都俾人鬧玩過龍
係, 講多少少榮格個共時性我諗觀眾會開心D
最後個尾END得有D浪費

題材好, 角色好, 剪接都好, 但硬係覺得故事可以再講多少少
有少少覺得浪費左尼古拉斯基治
Malkovich, Malkovich Malkovich Malkovich.
套戲根本同夢中人無關
Trailer用夢中人嚟撚鳩觀眾
尼古拉斯基治終於洗脫爛片王個名,加埋A24? ?邊位?嘩,正 金球獎拎得
今日睇完其實有啲不明所以
個故講到埋唔到尾
玩謝麥高維治,所以變咗有比較

仍然佢最好睇係face off
果種似笑非笑係佢嘅巔峰
做唔到超人,都唔係壞事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞