香港仲有冇人聽 progressive/Heavy/Death/Power Metal

567 回覆
31 Like 10 Dislike
hi同好
Take me back to Eden呢隻album入面最鍾意the summoning朝朝通勤嗰陣都聽
https://www.facebook.com/share/p/7HT273cwiv8wWbe6/?mibextid=aI5dXw
Lau sir依段嘢傳統metal show真係嚟嚟去去都係果班人,啲面孔十年如一日,就算唔識都認得個樣
好佩服metal show搞手仲會出錢出力
特別係當每次去到個場自己可以企最前咁制
明明係一隊好出名好出名既metal band
而成個場只係企得4-5行果陣
事實香港呢家聽core既人係比較多,好多人講得出既「嘈」野通常都係core野行先

不過我覺得香港搞任何音樂都好撚惡頂
終於有首識
話說我應該嘗試返多少少你聽個類歌,但係最近比較想聽pop野
作為90後,當時成長圈子有啲分core 同melodeath
新年新音樂
我而家都開始接觸啲以前聽過名但冇認真聽嘅band
E.g. fleshgod, septicflesh
佢地都係出完呢首之後出咗名
好記得我第一次聽呢首歌,去到chrous個陣心諗哇呢首正喎,然後個日係咁loop首歌

當初我係聽Jaws入坑,個陣佢地去啲indie festival玩都冇人識
見到佢地今時今日撈得咁掂真心好替佢地高興
https://youtu.be/sErp9MCXLPs?feature=shared

不過佢地唔似會去香港
我大路少少,遲啲搵時間聽Peter Gabriel 12月出個隻碟
Cryptopsy
以前都想迫過自己聽core野,不過無乜感通,結果成世人都仲係聽緊舊式 pop metal
Motley crue?
唔係,都係Metallica、Megadeth、Iron Maiden 個堆
我記得佢地來香港之前,呢到有幾位巴打好興奮,結果個日就係個幾位巴打去咗睇
咁經典又出名邊估到吹恆雞都企唔到半個musiczone
聽black metal
本地咁小眾仲要分core唔core真係難搞
說話又唔係咁講
不過放眼世界metal 都係小眾
我呢邊去show 都係嚟嚟去去同一班人
Slit me baby one more time
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞