香港仲有冇人聽 progressive/Heavy/Death/Power Metal

567 回覆
31 Like 10 Dislike
BASED
咁呢啲野好主觀既
美國啲festival真係好鬼好玩
香港
你地仲有Clockenflap (年年都畀人屌)
又加價, lineup又冇興趣
咁人地唔玩metal呀嘛冇計
請多啲日本嘢都好,不過最驚撞時間
搵返啲失散好耐嘅童年發掘band嚟聽,又幾正
https://www.youtube.com/watch?v=M0I-xGBfd70
有DSO feel
係,估唔到我咁細個已經接觸呢類
我細個debut 一出就聽, 原來2012 當年都幾有心機搵新project 聽,同而加一樣
我好少主動搵新project,都係loop 八九十年代多,搵新歌都係優先聽返嗰個年代再少人熟啲嘅band
啲classic聽熟哂
有冇咩少人識嘅bm classic介紹?
唔多識 Gates of Ishtar, Dødheimsgard, Fleurety ,Abhorer,你應該都聽過
又真係冇 聽下先
發現自己聽DM多啲再underground 啲我都up 到幾個,但黑金好似講唔出
同埋Gates of Ishtar應該係melo death,但自己覺得有少少黑金feel
Borknagar 新碟今日出
暫時聽咗一次
都好有borknagar一貫嘅風格
隻隻碟都咁正
佢有d cover/single都好正
最近又係聽比較emo既black metal
https://youtu.be/XOAHA5Z5VpI?feature=shared
Loop咗幾次,ihsahn 隻碟其實幾正
我第一次聽個陣就覺得你會鍾意
其實點解呢個post咁black
https://youtu.be/8RDdziIhQdo?feature=shared
前排搵新post野聽果陣都聽過哩隊
有朕djent味
唔係咁啱聽
不過新一代嘅band好多都係咁
啱啱睇咗篇新嘅Sociology 研究,關於black metal幾有趣
Black metal 喺學術界都真係understudied
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞