香港仲有冇人聽 progressive/Heavy/Death/Power Metal

558 回覆
29 Like 10 Dislike
我唔知black metal有咩歷史,不過我聽個啲black metal應該好少會burn the bridge

同埋我覺得大眾對metal有好多奇怪既stereotype
之前有朋友介紹Netflix套Metal Lords畀我,我睇完個trailer覺得成件事好cringe,點解成日都要講到聽metal既人好嬲好慘想發洩乜乜柒柒
有冇諗過其實我聽metal純粹係因為我覺得某啲band寫啲歌好好聽
諗起個陣彈4線bass時好想出支5線,到出咗5線之後都係覺得彈4線好啲
好嬲=core
不過black metal 歷史係有需要理解
所謂black metal嘅意義好大程度上係一個construct 。
至少first wave 係一堆個聲完全唔同嘅嘢
Second wave 先開始確立自己嘅聲

另外就係bm 係比其他metal 更加有明確嘅社群,會去filter 同gatekeep邊啲係圈內邊啲圈外 (同時點解blackgaze/post black 算唔算bm 係咁大controversy)

Sociology 研究嘅範疇就係圈內點構想個圈,點去理解bm嘅意義etc, 所以其實係幾重要
以前core好多meme
Attack attack首sticky stickly俾人笑到雖然真係幾好笑不過佢地的確有份change左個core scene

另外bm咁多gatekeeping我覺得好大原因係本身genre個歷史同傳統原因,由以前燒教堂/varg隊冧euronymous果個年代開始已經講緊邊隊邊個係poser又要trve kvlt又盛
Btw下個月apocalyptica個大佬嚟香港玩有冇ching會去
我以為我聽個種black metal最大分別係冇化妝,原來佢地根本就唔係圈入面
Crabcore始祖
留名學嘢
想知香港有無ching彈到Jason Richardson /rings of Saturn 啲歌 難到仆街
覺得呢個post需要返啲prog野支持吓

上年TesseracT出新碟,我最鍾意但係比較少人提既一首歌
https://youtu.be/dRqQPPcuUg0?feature=shared
crabcore 走得太前
上年唔敢同enslaved 頂?
今個月有唔少show睇,睇prog隊既時候好鍾意睇自己數唔數得啱拍子
https://youtu.be/wvKlzO5Znz4?feature=shared
TesseracT 15/5嚟香港
呢隊一定要睇架啦

Invincible shield
我仲未聽,但係遲啲會睇live,終於可以現場j Rob Halford

但係我可能會聽The Mandrake Project先
Wheel又出新album
今日聽完Bruce Dickinson新碟,好鍾意呢首
https://youtu.be/XUW4r_8Y5k4?feature=shared
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞