林憶蓮台上完美屈王菲機

215 回覆
111 Like 31 Dislike
巴打依家住邊間老人院?想dum老豆老母入去, 有咩推介
疫情前先响台灣攞完最佳國語女歌手獎
咩叫只比唱功
天皇巨星從來多方面成就出黎啦

就算比唱功都包含好多野係入面
聼多d歌先啦你
當年依個比較其實算大單嘢,王菲當時靠容易受傷一嘢爆到上去同莎莉Sandy 相題並論,所以依個音樂會好有話題,究竟王菲係咪堅料有得相題並論,結果現場觀眾一致評論係王菲銳不可擋,林憶蓮會跌落嚟,當然依場合唱成為經典,商台當年狂播依個版本嘅多得他所以以片入面表現嚟講,嗰結果係奇怪,不過值得注意林憶蓮因為初期低音把聲唔出所以佢嘅咪被音響師推大咗
咁又真,王菲皇妃超人後基本上主要賣形象,啲人主要睇佢著乜衫多過聽佢唱歌
Sandy 當年都係賣形象,不過冇咁嚴重
梅姐當年都係賣形象先咁紅
仲有基本上中港台天后都視林憶蓮係偶像
林憶蓮最難湊個位係佢知自己有咩想要,但佢唔知點講俾作詞人知
嗰陣已經好撚紅
王菲又係玩過依啲
https://youtu.be/I20xDn5z5t8?si=sO_JA7PUx1CMazyJ
下? 認真咩?
比唱功梅姐點同林億蓮比呀
王菲係聲靚,但唱功不嬲都係sandy勁d 架啦
王菲係有樣同身材加持, 所以比d fans吹捧到唱功第一人
佢巔峰時期唱功絕對係頂級,但唱功肯定唔係第一啦,要講大把人好過佢
佢突出係因為佢玩形象,玩前衛,成日轉,當年除咗爆紅初期,其實之後已經冇咩人聽佢唱歌,啲人睇佢都係睇佢換咩髮型換咩衫喳
以前d 唱歌表演好睇咁多,就算起曬格都忍唔住睇曬
林憶蓮兩屆金曲歌后
當然梅姐好勁
但講全面林憶蓮真係華人第一
莫文蔚笑言不語其實真係唔明莫文蔚有咩咁勁
一個字
Overrated
1994年,30年前。。。
今年學友60歲開緊 JC60 演唱會。。。
果陣時得30歲咋。
香港第一
華語既話有同級
黃媽好過佢
因為好似陳慧嫻冧過班,同埋陳慧嫻本身唱學界已經係風頭躉,而林憶蓮82 年已經做緊DJ, 大家中五時都咁上下
梅姐82 年出道,83 年唱 赤的疑惑 開始紅,當年大台好鐘意用佢同哥哥,同年已經有份唱台慶,85 年 壞女孩 正式坐正,88 年開始俾人話走下坡但佢唔認,到90 年宣佈唔再拎獎,94 年再正式復出

sally 84 年零時十分入屋,87 年已經有人形容佢係『天皇巨星』,但坐正係88 年 祝福,93 年開始走下坡,97 年收山

sandy 86 年 放縱 同 激情 開始入屋,87 年灰色 爆紅,但當年俾人話唱live失準,跟住學唱歌,88 年 過左華納之後越黎越紅,90 年 坐正,但後來專注台灣市場多過香港,所以93 年都開始走下坡,其實整個唱片市道都係響93 年開始縮
呢個係能力問題
林振強 寫 逃難鋼筋森林 一扑就中,林憶蓮講到出口呢啲就係佢想要既野,所以林振強走左,林憶蓮都好唔捨得
王菲靚好多囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞